Igaunijas valdošās koalīcijas partiju līderi, tiekoties ceturtdienas vakarā, vienojās turpināt sadarbību un atlikt privātpersonu ienākumu nodokļa reformu līdz 2005. gadam.
"Industriālais miers valdībā ir atjaunots," žurnālistiem pēc tikšanās teica premjerministrs un partijas "Res Publica" līderis Juhans Partss.

Valdošās koalīcijas partijas - "Res Publica", Reformu partija un Tautas savienība - vienojās, ka nākamgad privātpersonu ienākumu nodoklis saglabāsies 26 procentu līmenī, bet ar nodokļiem neapliekamais minimums palielināsies no 1000 kronām (41,9 lati) līdz 1400 kronām (58,66 lati).

2005. gadā ienākumu nodokļa likme samazināsies līdz 24 procentiem, bet neapliekamais minimums palielināsies līdz 1700 kronām (71,23 lati). 2006. gadā ienākumu nodokļa likme samazināsies līdz 22 procentiem, bet ar nodokli neapliekamais minimums pieaugs līdz 2000 kronām (83,8 lati). 2007. gadā ienākuma nodoklis samazināsies līdz 20 procentiem.

Reformu partijas līderis Sīms Kallass teica, ka papildu ieņēmumi, kas nonāks budžetā nodokļu reformas atlikšanas dēļ, tiks izmantoti, lai atbalstītu ģimenes ar bērniem, izglītību, kultūru un vietējās pašvaldības.

Krīze koalīcijā sākās pirmdien, kad Tautas savienība ierosināja mainīt koalīcijas līgumu. Partija ieteica atlikt koalīcijas solīto ienākumu nodokļa samazināšanu privātpersonām, kā arī samazināt 2004.gadā plānoto tā dēvēto vecāku algu un palielināt pensijas un bērnu pabalstus.

Partss paziņoja, ka Tautas savienības prasības faktiski nozīmē tās aiziešanu no valdošās koalīcijas.

"Res Publica" un Reformu partija mēģināja vienoties ar Tēvzemes savienību par to, ka tā varētu nākt valdošajā koalīcijā Tautas savienības vietā, taču arī Tēvzemes savienības līderis Tunne Kelams ierosināja atlikt nodokļu reformas īstenošanu.

Valdošajai koalīcijai, zaudējot Tautas savienības 13 balsis, paliktu 47 vietas parlamentā, kurā pavisam ir 101 vieta. Ja koalīcijai pievienotos Tēvzemes savienība, kurai ir septiņas balsis, tā spētu nodrošināt nepieciešamo vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!