Zviedrijas mēbeļu koncerns IKEA pārtrauc slēgt apakšuzņēmumu līgumus ar Igaunijas kompānijām un turpmāk strādās ar ražotājiem citās valstīs, īpaši Lietuvā, jo koncerns uzskata, ka ražošana Igaunijā ir pārāk dārga, raksta "Eesti Paevaleht".
IKEA sāka atteikties no Igaunijas ražotājiem pagājušā gada beigās, kā rezultātā Igaunijas mēbeļu ražotāji TVMK, "Viisnurk" un "Wermo" ir zaudējuši lielu daļu no saviem pasūtījumiem.

Šie ražotāji, zaudējot pasūtījumus, negūs vismaz 100 miljonu Igaunijas kronu (4,02 miljoni latu) ienākumus. "Viisnurk" zaudēs 55-60 miljonus kronu, "Wermo" 30 miljonus kronu, un TVMK aptuveni 25 miljonus kronu. "Neviens to reāli nevēlas atzīt," laikrakstam sacīja kāds anonīms informācijas avots, piebilstot, ka IKEA tagad līgumus slēdz Lietuvā.

"AS Viisnurk" valdes priekšsēdētājs Tīts Arro sacīja, ka apgalvojumi par IKEA līgumu pārtraukšanu nav patiesi. "IKEA vēl joprojām ir viens no mūsu pieciem lielākajiem klientiem," viņš apgalvoja, piebilstot, ka IEKA pasūtīto produktu struktūra pagājušajā gadā ir mazliet mainījusies, bet tas nav radījis kompānijai nekādus finanšu zaudējumus.

Tomēr "AS Wermo" vadītājs Olevs Lītseps atzina, ka pagājušā gada beigās kompānijai nācās atteikties no IKEA pasūtījumu izpildes. "Cenu spiediens bija pārāk liels, un mēs tajā nevarējām ietilpt," viņš sacīja.

"AS TVMK Western" mārketinga vadītājs Rainers Rehe sacīja, ka, salīdzinot ar dažiem iepriekšējiem gadiem, IKEA pasūtījumi ir samazinājušies par 20 līdz 30 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!