Foto: Reuters/Scanpix
Kāda Amerikas Indiāņu cilts Dienviddakotā iesūdzējusi tiesā vairākus lielus alus ražotājus par nopietnām alkohola radītām problēmām to kopienā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Oglala Siouks cilts pieprasa 500 miljonus dolāru veselības aprūpei, sociālajiem dienestiem un bērnu rehabilitācijai.

Pine Ridge indiāņu rezervāts slīgst nabadzībā un alkoholismā, cilšu padome cer, ka ar tiesas palīdzību izdosies pasargāt jaunatni no alkohola posta.

Katrs ceturtais Pine Ridge indiāņu rezervātā dzimušais bērns cieš no embrionālām slimībām, kuras izraisa alkoholisms bērna iznēsāšanas laikā.

Vidējais cilvēka dzīves ilgums rezervātā ir no 45 līdz 52 gadiem.

Alkohols indiāņu rezervātā ir aizliegts, tomēr tas tiek ievests kontrabandas ceļā.

Apsūdzībā minēta 32 kilometru attālumā no rezervāta esošā Vaitklejas pilsēta, kurā ir četri alus veikali, kas gadā pārdod aptuveni piecus miljonus alus bundžu, lai gan pilsētā dzīvo pavisam nedaudz cilvēku.

Alus ražotājiem un veikalu īpašniekiem pārmet to, ka tie piegādā un tirgo alkoholu minētajos veikalos, zinot, ka tas nelegāli tiks ievests rezervātā.

“Nevar pārdot 4,9 miljonus alus bundžu un mazgāt rokas kā Poncijas Pilātam, sakot, ka mēs nevaram neko darīt ar to, ka alus tiek slepeni ievests rezervātā,” teica cilts jurists Toms Vaits.

Cilts vecākie paziņoja, ka tiesas prāva ir pēdējā iespēja, pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem ierobežot alkoholismu protestējot un ar politiskiem līdzekļiem.

Nebraskas tiesā iesniegtā prasība vēršas pret tādiem alus ražotājiem, kā “Anheuser – Busch InBen Worldwide”, “SAB Miller”, “Molson Coord Brewing Company”, “MillerCoors LLC” un “Pabst Brewing Company”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!