Foto: AP/Scanpix/LETA

Indijas policija arestējusi amerikāņu firmai piederoša kuģa komandu, kas apsūdzēta par nelegālu iebraukšanu Indijas ūdeņos, bet uz kuģa atradusies liela ieroču slēptuve, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kuģis "Seaman Guard Ohio" aizturēts 12. oktobrī un ir noenkurots ostā Indijas Tamilnādas štatā. 35 cilvēku apkalpē ir briti, ukraiņi un igauņi.

Kuģa īpašnieks – ASV bāzētā apsardze firma "AdvanFort" – paziņojumā norāda, ka Indijas Krasta apsardze atļāvusi ar Sjerraleones karogu ceļojošajam kuģim iebraukt ostā, lai uzpildītu degvielu un paglābtos no vētras. Kuģis Indijas okeānā nodarbojies ar pretpirātisma operācijām.

Uz kuģa atradušies privāti nolīgti drošības darbinieki, norāda kompānija. Komanda piedalījusies pretpirātisma operācijās, tāpēc tai ir viss nepieciešamais ekipējums, arī ieroči, kas ir atbilstoši reģistrēti, uzsver kompānija.

Kuģis "Seaman Guard Ohio" kalpo kā "atpūtas platforma" "AdvanFort" darbiniekiem starp uzdevumu veikšanas reisiem uz komerciālajiem kuģiem, skaidro uzņēmums.

ASV vēstniecība BBC norādīja, ka tai "nav komentāru" par incidentu.

Jūras pirātisms pēdējos gados ir nopietns drauds tirdzniecības kuģiem Indijas okeānā un Arābijas jūrā. Pēdējā laikā nolaupīto kuģu skaits ir samazinājies, jo uz kuģiem atrodas vairāk bruņotu apsargu, skaidro BBC.

Pretpirātisma pasākumi riskantajos maršrutos juridiski ir vāji regulēti, norāda analītiķi, bet Indija ir ļoti jūtīga pret savu jūras robežu pārkāpšanu.

Kopš 2012. gada februāra Indija ir iesaistīta diplomātiskā strīdā ar Itāliju, kopš itāļu jūrnieki pie Indijas dienvidu piekrastes nošāva divus vietējos zvejniekus, uzskatot viņus par pirātiem, kas apdraud apsargājamo naftas tankkuģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!