Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas ziemeļos Gangas krastā izskaloti desmitiem cilvēku ķermeņi, kas, domājams, miruši no Covid-19, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēsta raidsabiedrība "Al Jazeera".

Aptuveni 40 upes atnesti līķi atrasti Buharas rajonā pie Biharas un Utarpradēšas štatu robežas. Šie ir divi Indijas nabadzīgākie štati.

"Pamanīti kādi 35-40 ķermeņi, daudzi no tiem varētu būt Covid-19 upuri. Normāli šajā upes posmā mēs redzam divus līdz trīs līķus dienā, taču tagad skaitlis ir liels nāvējošās pandēmijas dēļ," raidsabiedrībai DPA komentēja vietējā amatpersona Navals Kants.

Savukārt dažos vietējos medijos tiek ziņots, ka līķu skaits varētu būt pat tuvu simtam. Amatpersonas līķus uzdevušas apglabāt vai kremēt.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka līķi upē samesti nesadedzināti, domājams, tāpēc, ka krematorijas ir pārslogotas vai arī tuvinieki nevar atļauties pienācīgi apglabāt savu mirušo. Daži līķi bijuši daļēji sadedzināti, citi uzpūtušies, kas liecina, ka tie ūdenī varētu būt atradušies vairākas dienas.

Indijā hinduistu tradicionālā apbedīšana paredz mirušo paliekas (kaulus, pelnus) gada laikā pēc to nāves iemest Gangas upes svētajos ūdeņos, taču nabadzīgāki iedzīvotāji bieži vien izpilda tikai ūdenī iemešanas daļu.

Tuvējā pilsētā izcēlies satraukums par iespējamo infekcijas nonākšanu ūdenī, vēsta vietējie mediji.

Nedēļas nogalē vairāki daļēji sadedzināti līķi tika atrasti arī Jamunas upē Utarpradēšas štatā. Opozīcijas politiķi uzskata, ka tas ir pierādījums tam, ka daudzas jo daudzas Covid-19 izraisītās nāves paliek oficiāli nereģistrētas.

Pašlaik Indijā no Covid-19 ik dienas mirst ap 4000 cilvēkiem, bet kopējais mirušo skaits ir ap 250 tūkstošiem. Daudzi eksperti gan norāda, ka patiesais upuru skaits ir daudz lielāks. Liela loma pašreizējam infekcijas uzliesmojumam ir slimības nonākšanai no lielajām pilsētām lauku apvidos, kur ir mazāk iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un arī uzskaite ir paviršāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!