Indija pirmdien paziņoja, ka gatavojas izvest no nemierīgā Džammu un Kašmiras štata 15 000 karavīru, sperot soli, kas būs vērsts uz attiecību normalizēšanu ar Pakistānu.
Kā izteicies Indijas valdības pārstāvis, kas nav vēlējies nosaukt savu vārdu, karaspēku paredzēts izvest pakāpeniski. Sīkāk viņš šos plānus nav komentējis.

Tiek lēsts, ka pašlaik šajā Himalaju štatā izvietoti aptuveni pusmiljons karavīru. Liela daļa no viņiem iesaistīti cīņās ar islāma kaujiniekiem, kas iebilst pret Indijas pārvaldi Kašmirā.

Indija iepriekš noraidījusi Pakistānas prezidenta Perveza Mušarafa ierosinājumus demilitarizēt trīs pilsētas Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā, lai sekmētu sarunas par šā reģiona nākotni.

Pēdējos divos gados abas valstis atsākušas attiecību normalizēšanu, pamazām attīstot transporta, kultūras un sporta pasākumus, tomēr tikpat kā nekas nav darīts Kašmiras jautājumā, kura dēļ Indija un Pakistāna karojušas divus no trim savstarpējiem kariem kopš atbrīvošanās no britu koloniālās varas 1947.gadā.

Indijas amatpersonas atzinušas, ka kopš miera procesa sākuma vardarbība Kašmirā mazinājusies. Vienlaikus tās aicinājušas Islamabadu darīt vairāk, lai pilnīgi apturētu islāma kaujinieku ieplūšanu Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā no Pakistānas puses.

Pakistāna šīs apsūdzības noliedz un aicina Indiju sākt sarunas par Kašmiras turpmāko likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!