Foto: AFP/Scanpix

Indijas opozīcijas partijas un arodbiedrības ceturtdien rīko vienas dienas streiku, protestējot pret plāniem atvērt Indijas mazumtirdzniecības sektoru globālajiem lielveikalu tīkliem.

Streiku rīko galvenā opozīcijas partija "Indijas Tautas partija" (Bharatiya Janata Party, BJP), tās sabiedrotie un komunistu partijas. Tā dēļ daudzās pilsētās nestrādā skolas, uzņēmumi un sabiedriskais transports.

Streikotāji bloķēja dzelzceļa sliedes Utarpradešas un Biharas štatos. Kolkatas un Bengaluru pilsētas, kas ir opozīcijas bastioni, praktiski tika paralizēts sabiedriskais transports un nedarbojās lielākā daļa uzņēmumu.


Indijas valdības ministri uzskata, ka ir jāveic reformas, lai atdzīvinātu Indijas ekonomiku, kuras izaugsmes tempi palēninās, un radītu jaunas darbavietas.

Visindijas tirgotāju konfederācija paziņoja, ka ir gaidāma 50 miljonu cilvēku piedalīšanās protestos un tiek plānotas lielas demonstrācijas galvaspilsētā Deli un citās lielpilsētās. Tā uzskata, ka daudznacionālās kompānijas sagraus valsts ekonomisko un sociālo struktūru un negatīvi ietekmēs nelielos tirdzniecības, pārvadājumu, lauksaimniecības un citu nozaru uzņēmumus.

Viena no valdošās koalīcijas partijām "Visindijas Tautas masu kongress" (All-India Trinamool Congress) paziņoja, ka plānoto reformu dēļ aizies no valdības un pārtrauks to atbalstīt parlamentā. Šīs partijas seši ministri piektdien iesniegs atlūgumus.

Sabiedrības sašutumu ir izraisījis arī valdības paziņojums, ka dīzeļdegvielas cena tiks paaugstināta par 14%.

Valdība ir ierosinājusi atļaut tādiem lielveikalu tīkliem kā "Walmart" un "Tesco" atļaut iegādāties līdz 51% akciju Indijas mazumtirdzniecības uzņēmumos.

Starptautiskajiem mazumtirgotājiem jau ir tirdzniecības vietas Indijā, bet pagaidām tie tur drīkst pārdot preces tikai mazākiem mazumtirgotājiem. Valdības iecerētās reformas ļautu tiem pārdot preces tieši Indijas patērētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!