Foto: F64
Indijas aizsardzības ministrs trešdien pauda "nopietnas bažas" par Ķīnas augošo militāro varenību un solīja, ka valdība turpinās attīstīt savus bruņotos spēkus.

Ķīna un Indija nespēj vienoties par abu valstu robežu Himalajos, bet abas puses publiski solījušas savas nesaskaņas risināt sarunu ceļā, nevis konfliktējot.

"Bruņoto spēku modernizācija Ķīnā un arvien augošie militārie izdevumi ir nopietns pamats bažām," drošības jautājumiem veltītā konferencē Deli žurnālistiem pavēstīja aizsardzības ministrs A.K. Entonijs.

"Bet mēs neesam pārmērīgi noraizējušies, jo arī mums būs jāmodernizē un jāstiprina mūsu bruņotie spēki," viņš piebilda.

Indija ir pastiprinājusi savu militāro klātbūtni Ķīnas pierobežā, izvietojot tur tūkstošiem papildu karavīru, izvēršot bruņojumu un paplašinot aviobāzes.

Indija apgalvo, ka Ķīna nelikumīgi okupējusi 38 000 kvadrātkilometrus valsts ziemeļrietumos, bet Pekina pretendē uz 90 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju Arunāčalas Pradēšas štatā Indijas ziemeļaustrumos.

Strīda risināšanai abas valstis piedalījušās vairākos sarunu raundos, bet bez pārliecinošiem panākumiem, 1962.gadā pat nonākot pie neilga, bet asiņaina kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!