Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Indijā piecas dienas pirms gaidāmo vēlēšanu sākuma – šo sestdien – hinduistu miljoni aicināti pirms saulrieta doties uz tuvākajiem tempļiem, skandējot slavināšanas dziesmas un pieprasot Ajodhjas pilsētā uzbūvēt Rāmas templi 1992. gadā nopostītas mošejas vietā, ziņo "Reuters".

Radikālu hinduistu kaujinieku pūlis Babri mošeju nopostīja 1992. gadā, izsaucot asiņainas sadursmes, kurās gāja bojā aptuveni 2000 cilvēku, galvenokārt musulmaņi, visā Indijā. Tās bija lielākās reliģiskās sadursmes indijā kopš reliģiskās vardarbības viļņiem, kuri sekoja Indijas neatkarības pasludināšanai 1947. gadā.

Iespējams, uz sena Rāmas tempļa pamatiem 1528. gadā celtā Babri mošeja bija pamats reliģiskajiem konfliktiem kopš 19. gadsimta. Tie savukārt vairākkārt bijuši pamats sadursmēm starp Indijā vairumā esošajiem hinduistiem un musulmaņu minoritāti jeb aptuveni 14% valsts iedzīvotāju.

Rāmas tempļa būvniecības jautājums kļuvis par simbolisku sadursmes punktu, iezīmējot premjera Narendras Modi pārstāvētās Indijā valdošās "Bharatiya Janata" partijas centienus šķelt sabiedrību, lai tādējādi saglabātu varu, neskatoties uz ekonomikas un demogrāfijas problēmām, kuru dēļ Modi un viņa partijas popularitāte līdz šim kritusies.

Paredzēts, ka sestdien, 6. aprīlī, kad pēc hinduistu kalendāra sākas jauns gads, reliģiskie radikāļi tempļa celtniecības Ajodhjā atbalstam spēs mobilizēt vairāk nekā desmit miljonus cilvēku. "Reuters" gan atzīmē, ka hinduistu nacionālistu īstenotā kampaņa oficiāli nav "Bharatiya Janata" partijas priekšvēlēšanu plāna sastāvdaļa.

Rāmas tempļa celtniecība Ajodhjā uz nojauktās mošejas drupām bijusi daļa no partijas pārstāvju solījumiem kopš 90. gadiem, kas ikreiz vēlēšanās ļāvusi tai iegūt lielu daļu hinduistu balsu, atzīmē medijs. Šoreiz gan tā tieši aģitāciju par tempļa būvniecību neveicot, jo, atrodoties pie varas, baidoties no spriedzes pieaugšanas sabiedrībā, kas var izsaukt reliģiski motivētus grautiņus dažādu konfesiju bagātajā valstī.

Tomēr "Reuters" atzīmē, ka partijas un ar to cieši saistītās "Pasaules Hindu padomes" pārstāvji netieši rosinājuši sestdien gaidāmo akciju. Padome izplatījusi bukletus, aicinot doties uz vietējiem tempļiem un aicināt Rāmas tempļa būvniecību radikāļu nojauktās mošejas vietā, kur savulaik esot dzimis Rāma.

To, ka reliģisko grupu sarīdīšana "Bharatiya Janata" partijai ļauj sevi pozicionēt kā valsts lielākās reliģiskās kopienas galvenajiem pārstāvjiem, parāda arī nesenās sadursmes starp Pakistānas un Indijas spēkiem. Ierasti jautājums par strīdus teritoriju Kašmiru ir par tā piederību sunnītu islāma lielvalstij Pakistānai vai pārsvarā hinduistu pārstāvētajai Indijai.

Foto: AFP/Scanpix

Lai gan Modi (attēlā) partijai konflikts ar kaimiņvalsti, netieša iesaiste hinduismu veicinošās akcijās, kā arī pasaulē lielākās skulptūras atklāšana un citi nacionālismu veicinoši elementi palīdzējuši veicināt popularitāti, daļu balsu valdošā partija zaudēs milzu jauniešu bezdarba problēmas dēļ, kā arī ekonomiski iepaliekošo lauku reģionu dēļ. Partija zaudējusi arī savu ierasti spēcīgāko balstu – mazos uzņēmējus –, kuri cietuši no Modi valdības īstenotās nodokļu reformas un pēkšņās lielā nomināla banknošu aizliegšanas 2016. gadā.

Indijā Lok Sabha jeb parlamenta vēlēšanas sāksies 11. aprīlī un ilgs līdz 19. maijam. Rezultāti par 545 mandātu sadali tiks izziņoti 23. maijā.

Indijas vēlēšanas tiek uzskatītas par lielāko organizēto notikumu pasaulē – kopumā uz vēlēšanu iecirkņiem aicināti doties 900 miljoni balsstiesīgo indiešu, kuri atdos balsis par kopumā aptuveni 10 000 kandidātiem no aptuveni 500 politiskajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!