Indijas Ārlietu ministrija izsaukusi Vatikāna nunciju, lai izteiktu protestu pret pāvesta Benedikta XVI izteikumiem, nosodot Deli centienus ierobežot reliģisko konvertēšanos, otrdien, uzrunājot parlamentu, pavēstīja Ārlietu ministrijas valsts ministrs.
Valsts ministrs Anands Šarma pavēstīja, ka ministrija, izmantojot "nenoteiktus formulējumus", nuncijam norādījusi, ka "Indijas valdība nepiekrīt" pāvesta paziņojumam un ir par to apbēdināta.

Pagājušajā nedēļā, runājot ar jauno Indijas vēstnieku Vatikānā Amitavu Tripathi, pāvests kritizēja Deli "par satraucošām reliģiskās neiecietības pazīmēm, kas skārušas dažus Indijas reģionus".

Pāvests īpaši norādīja uz atsevišķu Indijas štatu mēģinājumiem ieviest likumus, kas aizliegtu tā saukto "piespiedu konvertāciju".

Oficiālā Deli nākamajā dienā uz pāvesta izteikumiem reaģēja, paziņojot, ka Indijas likumi garantē visu ticību piederīgajiem vienādas tiesības.

Šarma parlamentu uzrunāja, reaģējot uz opozīcijas izteikto kritiku, ka valdība esot ignorējusi "pilnībā nepieņemamo" pāvesta paziņojumu.

Lielākā opozīcijas partija - hindu nacionālistu "Bharatiya Janata Party" (BJP) - atbalsta likumdošanu, kas aizliegtu "piespiedu reliģisko konvertāciju", apgalvojot, ka daudzi kristiešu misionāri agresīvi meklējot jaunus draudzes locekļus starp Indijas hinduistiem, kas veido valsts iedzīvotāju vairākumu, un šim nolūkam izmanto kārdināšanu ar finanšu palīdzību un izglītību.

Radžastānas štata valdība, kuru kontrolē BJP, šogad ierosināja likumprojektu, kas aizliegtu "piespiedu konvertēšanu", taču štata gubernators to atteicās parakstīt.

Savukārt Madjas štatā valsts vidienē par kristietības sludināšanu nesen arestēti vairāki kristieši.

Kristieši veido tikai nedaudz vairāk nekā divus procentus no 1,1 miljardu lielā valsts iedzīvotāju skaita, taču dažos štatos, kur pie varas atrodas BJP, viņi tiek pakļauti vajāšanām.

Viens no briesmīgākajiem uzbrukumiem notika 1999.gadā, kad austrāliešu misionārs, kurš trīs desmitgades bija veltījis darbam Indijas nabadzīgo iedzīvotāju vidū, kopā ar saviem diviem dēliem dzīvs sadedzināts savā automašīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!