Indijas premjerministrs ir paziņojis, ka Indija varētu izvest daļu drošības spēku no tās kontrolē esošās Kašmiras, ja mazinātos islama nemiernieku vardarbība un pāri Pakistānas robežai vairs neienāktu grupējumu papildspēki, informē ārvalstu mediji.
Premjerministrs Manmohans Singhs pirmdien tikās ar pieciem līderiem no “All Parties Hurriyat Conference”, grupējuma, kurā ietilpst Kašmiras mērenu uzskatu reliģiskās un politiskās grupas. 14.septembrī šīs organizācijas pārstāvji tiksies ar Pakistānas prezidentu Pervezu Mušarafu, raksta The Boston Globe.

“Mēs nospriedām, ka tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt, ka tiktu pārtraukta visa veida vardarbība visos līmeņos,” teikts valdības izplatītā paziņojumā. “Premjerministrs ir apsolījis, ka gadījumā, ja mazināsies vardarbība un pāri robežai vairs nenāks papildus nemiernieki, tad tiks radīti apstākļi bruņoto spēku izvešanai.”

Separātistu grupējumi pieprasa atzīt Kašmiras neatkarību no Indijas vai tās pievienošanu Pakistānai pēc vairāk nekā piecu gadu desmitu ilgas atšķirtības. Neatkarības kampaņa 1989.gadā kļuva vardarbīga, un vairāk nekā 12 kaujinieku grupējumu cīņā pret Indijas spēkiem gājuši bojā vairāk nekā 66 000 cilvēku, lielākā daļa no tiem – civiliedzīvotāji.

Pakistāna pirmdien izteica atzinību par sarunām starp Indijas premjerministru un Kašmiras līderiem.

“Mēs uzskatām, ka tas ir apsveicami. Mums šķiet, ka tas ievērojami nostiprinās miera procesu starp Pakistānu un Indiju,” teica ārlietu ministrijas preses sekretārs Mohameds Naeems Khans.

Indija apsūdz Pakistānu, ka tā apmāca un apbruņo islama kaujiniekus un vēlāk nosūta tos uz Indijas kontrolēto Kašmiras daļu, lai tie cīnītos pret valdības spēkiem. Islamabada šādas apsūdzības noliedz.

Pakistānas militārpersonas lēš, ka reģionā izvietoti aptuveni 700 000 Indijas drošības spēku karavīru, taču Indijas amatpersonas apgalvo, ka to ir mazāk nekā 500 000. Arī Pakistāna savā Kašmiras reģiona daļā izvietojusi 500 000 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!