Indijas premjers Indijas premjerministrs Atals Bihari Vadžpajī savā uzrunā Indijas parlamenta apakšpalātā trešdien uzsvēra, ka ir jāpieliek visas pūles, lai pagājušās nedēļas Kašmiras musulmaņu separātistu uzbrukums Indijas parlamentam neizvērstos karā ar Pakistānu.
"Ir jāveltī visas pūles, lai novērstu karu. Visas iespējas, izņemot [militāru] konfliktu ir jāizpēta un jāizvērtē. Visas šīs iespējas ir jāapspriež vispirms. Mēs pārdomāsim visu, pirms pieņemsim lēmumu," uzsvēra Vadžpajī.

Pirms tam Atals Bihari Vadžpajī paziņoja, ka Indija izmantos diplomātiju kā pirmo ieroci, lai palielinātu spiedienu uz Pakistānu attiecībā uz pašnāvnieku uzbrukumiem parlamentiem, taču piebilda, ka citas iespējas vēl nav izslēgtas.

Savā pirmajā paziņojumā parlamentam kopš 13.decembra pašnāvnieku uzbrukumiem, kuros tika nogalināti 14 cilvēki, ieskaitot piecus uzbrucējus, Vadžpajī norādīja, ka viņš vēl rūpīgi apsvērs iespējamos atriebības pasākumus.

"Mēs esam izrādījuši lielu savaldību. Mēs cenšamies izmantot diplomātiju kā ieroci, taču citas iespējas vēl nav izslēgtas, un mēs tās apsvērsim rūpīgi pirms kāda lēmuma pieņemšanas," viņš sacīja savā uzrunā.

Uz Vadžpajī koalīcijas valdību, kas uzbrukumos parlamentam apsūdzēja Pakistānas kašmiriešu separātistus, kurus atbalsta Pakistāna, izdara spiedienu viņa paša partija, lai Indija uzsāktu militāru uzbrukumu pret kaujiniekiem, neskatoties uz starptautiskiem lūgumiem savaldīties.

Indijas armijas komandieris ģenerālis S.Padmanabhans trešdien paziņoja, ka Pakistāna pastiprina sava karaspēka izvietošanu pie robežas un Indija uz to atbild ar līdzīgiem soļiem.

"[Robežas] otrā pusē notiek spēku palielināšana. Viņi ir ieveduši atsevišķas vienības. Dažas vienības, kurām vajadzēja atiet, nav to izdarījušas, un izņemot to te nekas daudz nav ko teikt," žurnālistiem izteicās ģenerālis.

Jautāts, vai arī Indija ir savilkusi savus spēkus pie robežām, viņš atbildēja: "Es rīkojos jebkurā veidā, kā man bija pieņemami rīkoties. Mēs esam ļoti pārliecināta armija. Mēs zinām savu spēku, mēs zinām savus mērķus, mēs precīzi zinām, ko mēs gribam darīt. "

Vietēji masu informācijas līdzekļi ziņo, ka Indija savus spēkus sāka pārdislocēt tuvāk robežai pēc tam, kad tika saņemta informācija, ka otrpus robežai pozīcijas ieņēmusi Pakistānas armija. Ir neoficiāla informācija, ka nesen vismaz divas pakistāniešu militārās lidmašīnas pārkāpušas Indijas gaisa telpu Kašmiras rajonā.

Indijas sauszemes un gaisa spēki pie robežas ar Pakistānu atrodas paaugstinātā kaujas gatavībā. Tiek ziņots, ka armijas vienības ir gatavas virzīties uz abu pušu apstrīdēto Kašmiru sadalošo robežlīniju. Indijas pierobežas štatā Radžastānā vērojama kaujas tehnikas pārsviešanu tuvāk robežai.

Indijas armijas virsniekiem uz tuvākajiem četriem mēnešiem ir atcelti visi atvaļinājumi, bet militārpersonu ģimenes pierobežas rajonā tiek turētas evakuācijas gatavībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!