Indijas desantnieki ceturtdien ieņēma pasažieru lidmašīnu ar 46 pasažieriem un sešiem apkalpes locekļiem, kuru uzskatīja par nolaupītu pēc gaisa satiksmes kontrolieru saņemtiem viltus draudiem, paziņoja amatpersonas.
Valsts aviokompānijas "Alliance Air" lidmašīna "Boeing 737" devās no Bombejas (Mumbajas) uz Deli. Pēc nolaišanās Deli lidmašīnu ieņēma desanta vienības, kurām bija paziņots par tās nolaupīšanu.

Četru stundu ilgo incidentu izraisīja anonīms telefona zvans, kuru saņēma gaisa satiksmes kontrolieri Rietumindijas pilsētā Ahmedabadā.

Gaisa satiksmes kontrolieri sacēla trauksmi, kuras dēļ piloti uzskatīja, ka nolaupītāji atrodas pasažieru nodalījumā, bet pasažieri domāja, ka nolaupītāji ir pilotu kabīnē, paziņoja Indijas civilās aviācijas ministrs Šahnavazs Huseins.

Šī pārpratuma dēļ piloti veica visus drošības pasākumus, aizslēdza kabīnes durvis un nolaidās Deli. Desantnieki ieņēma lidmašīnu un konstatēja, ka nolaupīšana nav notikusi.

Ministrs sacīja, ka viens pasažieris gribējis ieiet pilotu kabīnē, uzdodoties par amatpersonu, bet neuzrādot dokumentus. Kāds aculiecinieks stāstīja, ka vienam pasažierim uzbrukuši desantnieki.

Incidents notika aptuveni trīs nedēļas pēc 11.septembra terora aktiem ASV, kad divas islāma kaujinieku nolaupītas lidmašīnas ietriecās Pasaules tirdzniecības centrā Ņujorkā un viena - Pentagonā pie Vašingtonas. Vēl viena nolaupīta lidmašīna nogāzās Pensilvānijā.

Nolaupīšanas viltus draudu dēļ tika izsludināta trauksme visās Indijas lidostās un sasaukta augstāko valsts amatpersonu arkārtas sēde. Premjerministrs Atals Behari Vadžpajī uzturēja regulārus kontaktus ar attiecīgajām iestādēm.

Indija ir pastiprinājusi avioreisu drošību pēc tam, kad 1999.gada decembrī tika nolaupīta aviosabiedrības "Indian Airlines" lidmašīna ar 170 pasažieriem, kurai nolaupītāji lika doties uz Kandaharu Afganistānā. Indijas amatpersonas šo pasažieru, to skaitā 11 ārzemnieku, drošības dēļ atbrīvoja no cietuma piecus islāma kaujiniekus.

Starp atbrīvotajiem kaujiniekiem bija Masuds Azhars, kura vadītais grupējums "Jaish-e-Mohammed" ("Muhameda armija") ir uzņēmies atbildību par pirmdienas uzbrukumu Kašmiras pilsētā Šrinagarā, kurā gājuši bojā 38 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!