Indijas lielākajās pilsētās svētdien tika izsludināts paaugstināts trauksmes stāvoklis sakarā ar bumbu sprādzieniem, kuros divās dienās tika nogalināti vismaz 45 cilvēku Ahmedabadā valsts rietumos un Indijas IT centrā Bangalorā dienvidos.
Ahmedabadā sestdien sprāga 16 mazas bumbas, nogalinot vismaz 39 un ievainojot 110 cilvēkus, bet Bangalorā sprādzienā gāja bojā kāda sieviete.

Atbildību par sestdienas sprādzieniem uzņēmies maz pazīstamais grupējums "Indijas modžahedi". Tas pats grupējums paziņoja, ka tas rīkojis arī bumbu sprādzienu, kuros Džaipūrā šā gada maijā gāja bojā 63 cilvēki.

Parasti grupējumi neuzņemas atbildību, taču Indijai ir aizdomas, ka aiz pēdējo gadu bumbu sprādzienu viļņa, par kura mērķiem kļūst objekti, sākot no mošejām un hinduistu tempļiem līdz vilcieniem, stāv Pakistāna un Bangladeša.

"Visai valstij, arī galvenajām metropolēm, noteikts paaugstināts trauksmes stāvoklis un tām ieteikts veikt pastiprinātus drošības pasākumus vitāli svarīgos objektos," teica Iekšlietu ministrijas pārstāvis.

Deli policija izmanto skaļruņus un izdala skrejlapas tirgus laukumos, brīdinot pievērst uzmanību bez uzraudzības atstātai bagāžai un aizdomīgiem objektiem. Kolkatā policija apsargā hinduistu tempļus.

Ahmedabadā sprādzieni notika divās sērijās. Pirmie nogranda netālu no tirgus laukuma, bet pēc 20 līdz 25 minūtēm vairākas bumbas sprāga viena pēc otras ap slimnīcu, kurā gāja bojā seši cilvēki. Visas bumbas tika uzspridzinātas ar taimeru palīdzību.

Citas bumbas sprāga Ahmedabadas biezi apdzīvotajā vecpilsētā, kurā dominē musulmaņu kopiena. Daudzas bija iesaiņotas metāla kārbās, kādās pārnēsā ēdienu, un pildītas ar lodīšu gultņiem. Dažas bija piesietas pie velosipēdiem. Policija svētdien Ahmadabadā atrada vēl trīs nesprāgušas bumbas, ziņo vietēji mediji.

Ahmedabada ir relatīvi bagātā Gudžaratas štata galvaspilsēta, kur 2002.gadā risinājās asiņaini nemieri un gāja bojā aptuveni 2500 cilvēku, lielākoties musulmaņu, kurus nogalināja trakojošo hinduistu pūļi.

Dažas IT kompānijas Bangalorā, kas pazīstama kā Indijas Silikona ieleja, pēc bumbu sprādzieniem veic pastiprinātus drošības pasākumus. Šī pilsēta pazīstama ar savām programmatūru izstrādnēm un ārpakalpojumu industriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!