Trešdien no Indonēzijas cietumiem izgāja simtiem Ačehas provinces nemiernieku, un tas noticis saskaņā ar amnestiju, kas ir daļa no miera līguma, kas tika parakstīts Helsinkos šī mēneša sākumā, informē ārvalstu prese.
Otrdienas vakarā prezidents Susilo Bambangs Judojono paziņoja, ka amnestija ir stājusies spēkā, un saskaņā ar to no cietumiem tiks atbrīvoti aptuveni 2 000 ieslodzīto.

Miera līgums tika noslēgts pēc tam, kad Brīvās Ačehas kustības pārstāvji atteicās no savas idejas par neatkarības iegūšanu, cīņa par kuru bija ilgusi trīs gadu desmitus un tās dēļ dzīvības zaudējuši aptuveni 15 000 cilvēku.

Simtiem cietumnieku smaidot iznāca no savām ieslodzījuma vietām un saņēma ANO palīdzības aģentūras sagādāto naudu, apģērbu un musulmaņu lūgšanu paklājiņus.

Miera līgums tika panākts pēc vairākiem sarunu posmiem un postošā 26.decembra cunami, kura laikā gāja bojā vai pazuda bez vēsts 170 000 Ačehas provinces iedzīvotāju.

Atbrīvotie ieslodzītie apgalvo, ka viņi ir gatavi ievērot amatpersonu noslēgto miera līgumu, jo tas ir nozīmīgi arī viņiem pašiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!