Vairāk nekā 20 000 cilvēku evakuēti no Indonēzijas Austrumjavas provincē esošā Keluda vulkāna apkaimes, pastāvot viena no valsts aktīvākā un bīstamākā vulkāna izvirduma briesmām, liecina piektdien Ženēvā izplatītie jaunākie ANO dati.
Keluda vulkāns Austrumjavas provincē pēdējās nedēļās kļuvis arvien nestabilāks, un otrdienas vakarā valdības vulkanoloģijas centrs izsludināja augstāko trauksmes līmeni, liekot evakuēt ciemus desmit kilometru rādiusā ap kalna virsotni.

Aptuveni 100 kilometrus uz dienvidaustrumiem no provinces galvaspilsētas Surabajas attālā 1731 metru augstā vulkāna krāterī palielinās seismiskā aktivitāte un pieaug temperatūra, kas liecina par ļoti lielu izvirduma iespējamību, paziņoja vulkanoloģijas centrs. Pēdējās dienās pazemes grūdienu skaits ir samazinājies, taču joprojām pastāv briesmas, ka jebkurā brīdī var notikt izvirdums.

Kā liecina ANO Humānās palīdzības koordinācijas lietu biroja (OCHA) jaunākā informācija, pavisam 22 154 cilvēki pārliecināti pamest savas mājas divās provincēs desmit kilometru rādiusā ap kalnu. Tomēr vēl 17 000 ignorējuši brīdinājumus un atgriezušies mājās.

Lai arī vulkāna drebēšana ir mazinājusies, Vulkanoloģijas pārvalde Bandungā pavēstīja, ka tā aktivitāte palielinās. Notiek arī pastiprināta krātera deformēšanās, kas ir pazīme par gaidāmu izvirdumu.

Pēdējo reizi Keluda vulkāna izvirdums notika 1990.gadā, un toreiz gāja bojā desmitiem cilvēku. Tas tiek uzskatīts par visaktīvāko no daudzajiem Indonēzijas vulkāniem. Indonēzijā, kas atrodas virs paaugstinātas vulkāniskās un seismiskās aktivitātes zonas, kura pazīstama kā Klusā okeāna ugunsjosla, ir pasaulē vislielākais aktīvo vulkānu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!