Foto: AP/Scanpix/LETA
Līdz ar Krievijas aktīviem centieniem atjaunot kādreizējās PSRS saites ar Āfrikas valstīm un dibināt jaunus kontaktus kontinentā, uzmanības lokā nonācis jautājums par jaunattīstības valstu parādu norakstīšanu.

Mediju un sociālo tīklu lietotāju uzmanību izpelnījās Putina pagājušās nedēļas paziņojums pirms Sočos notiekošā Krievijas-Āfrikas samita: Krievija gadu gaitā norakstījusi Āfrikas valstu parādus par vēl PSRS laika aizdevumiem 20 miljardu dolāru apjomā.

PSRS parādi

Pēc PSRS sabrukuma Krievija kļuva par sabrukušās impērijas tiesisko mantinieci. PSRS izsniedza aizdevumus dažādām jaunattīstības valstīm. Saskaņā ar dažādiem datiem deviņdesmito gadu sākumā jaunattīstības valstu parādsaistības pret Krieviju bija 109 – 123 miljardi dolāru, norāda raidsabiedrība BBC.

Pavisam PSRS aizdevumu apjoms uz savienības sabrukuma brīdi sasniedzis 150 miljardus dolāru.

Krievijas Finanšu ministrija parasti neatklāj detalizētus datus par PSRS izsniegtajiem kredītiem, bet tie bieži izsniegti PSRS militārās tehnikas un ieroču iegādei.

Savukārt eksperti skaidro, ka jaunattīstības valstīm tiek norakstīti faktiski neatgūstami parādi, kurus PSRS dalīja politisku motīvu vadīta. Turklāt parādi tiek norakstīti daļēji apmaiņā pret Krievijas kompāniju piekļuvi šo valstu zemes dzīļu resursiem un tirgum. Piemēram, Alžīrija, kurai Maskava norakstīja parādu, kļuva par vienu no lielākajām Krievijas bruņojuma pircējām, norāda BBC.

Vairāk par trešo valstu parādiem Krievijai infografikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!