Jaunais autonomās Ingušijas prezidents Junusbeks Jevkurovs sola mazināt nemiernieku kustības ietekmi, vēršoties pret plašo korupciju, kuras dēļ daudzi jaunieši nonāk islāmistu radikāļu rindās.

Jevkurova izvēlētā taktika stipri atšķiras no līdzšinējās, kad republikā tika īstenotas brutālas drošības struktūru operācijas, kas, kā pārmet kritiķi, Ingušiju noveduši līdz pilsoņu kara situācijai.

"Ļaunuma sakne ir vietējo amatpersonu negodīgums, un tad cilvēki sāk dzīvot, pārkāpjot likumu, jo viņiem nav iespējas pelnīt likumīgā ceļā," sacīja prezidents.

Kopš Jevkurovs pagājušā gada oktobrī kļuva par prezidentu, republikas prokuratūra uzsākusi 20 krimināllietas pret korumpētām amatpersonām un izmeklētāji konstatējuši, ka no sabiedriskajiem līdzekļiem nozagti 30 miljoni dolāru (17 miljoni latu).

"Ja mēs garantējam, ka nauda sasniedz mērķi un strādā sabiedrības labā, noziedzības līmenis kritīsies strauji," uzsvēra prezidents.

"Un tad tiem, kas vada kriminālās grupas, ieskaitot starptautiskās teroristu organizācijas, - viņiem būs grūtāk savervēt savās rindās jauniešus, jo viņi vairs nevarēs rādīt ar pirkstu uz vietējām amatpersonām un teikt - "skatieties, viņi zog jūsu naudu"," skaidroja Jevkurovs. "Viņu lielākais trumpis šobrīd ir tas, ka viņi var teikt - "paskatieties, kā dzīvo vietējās amatpersonas un kā vienkāršie iedzīvotāji"."

"Situācija ar noziedzību šeit ir ļoti sarežģīta, un, kad cilvēki man jautā - "Vai jums tur ir karš?" -, es viņus saprotu, pat mani draugi tā runā," atzina prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!