Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā policijas aģentūra Interpols izdevusi aresta orderus Lībijas līdera Muamara Kadafi un viņa dēla Seifa al Islāma aizturēšanai. Arestējamo sarakstā iekļauts arī bijušais Lībijas izlūkdienesta vadītājs Abduls al Senusi, piektdien informē raidsabiedrība BBC.

Interpola paziņojumā organizācijas mājas lapā internetā teikts, ka pēc Starptautiskās krimināltiesas prokurora Luisa Moreno - Okampo lūguma, par visiem trijiem figurantiem izdoti "sarkanie orderi" ("red notice"), kas norāda uz meklējamo svarīgumu.

Kadafi un viņa līdzgaitniekiem tiek inkriminēti noziegumi pret cilvēci, slepkavības un nelikumīgas personu vajāšanas.

"Sarkanā ordera" izdošana nozīmē, ka visu 188 Interpola partnervalstu varas iestādēm ir pienākums aizturēt aizdomās turamos, tiklīdz viņi nonāks valstu teritorijā. Iepriekš Kadafi aizturēšanai bija izdots "oranžais orderis", kas ļāva valstīm liegt viņam iebraukšanu un arestēt aizdomās turamo personu aktīvus.

Kā ziņots, 27. jūnijā  Nīderlandes pilsētā Hāgā bāzētā Starptautiskā krimināltiesa izdevusi aresta orderi Lībijas līdera Muamara Kadafi aizturēšanai. Viņu apsūdz par noziegumiem pret cilvēci.

Par aresta atļaujām lēmusi trīs tiesnešu kolēģija.

Aresta orderi izdoti arī Kadafi dēla Seifa al Islama un izlūkdienesta vadītāja Abdala Sanusi aizturēšanai. Viņus uzskata par vainīgiem slepkavībās un valdošā režīma oponentu vajāšanā. 

Iepriekš aresta orderus pieprasījis Starptautiskās krimināltiesas prokurors Luiss Moreno Okampo.

Jau ziņots, ka februāra vidū Lībijā sākās masu demonstrācijas, pieprasot atkāpties no amata valsts vadītāju Muamaru Kadafi, kurš ir pie varas jau 40 gadus. Vēlāk protesti pārauga bruņotajās sadursmēs starp opozīciju un Kadafi spēkiem. Šobrīd opozīcija kontrolē galvaspilsētu Tripoli un lielāko valsts daļu. Kadafi bēguļo un atrodas vienā no viņu piekritēju kontrolētajām pilsētām valsts dienvidos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!