Irāka attīsta sakarus ar Ukrainu, cenšoties pārveidot savu masu iznīcināšanas ieroču arsenālu, otrdien vēsta laikraksts "Financial Times". Publikācija ir parādījusies laikā, kad ASV vadības draudi Irākai kļūst aizvien nepārprotamāki.
"Vairākus gadus ir bijusi intensīva sadarbība starp Irāku un Ukrainu aizsardzības tehnoloģiju jomā," laikraksts citē bijušo ANO ieroču inspektoru Timotiju Makkārtiju. "Tas parādās atkal, un mēs nevēlamies atkārtot pagātnes kļūdas."

Pētījums ir pirmā daļa no laikraksta trīs mēnešus veiktās izmeklēšanas par masu iznīcināšanas ieroču izplatību Irākā, Irānā un Ziemeļkorejā.

Tajā teikts, ka šīs trīs valstis aktīvi cenšas radīt ķīmiskos, bioloģiskos un kodolieročus.

Ziņojums tiek publicēts laikā, kad ASV prezidents Džordžs Bušs ir devis solījumu no varas gāzt Irākas prezidentu Sadamu Huseinu.

Bušs preses konferencē Vašingtonā pirmdien paziņoja, ka viņš izmantos "visus mūsu rīcībā esošos līdzekļus", lai tiktu galā ar Huseinu. ASV prezidents minēja ne tikai finansiālos un diplomātiskos, bet arī militāros līdzekļus kā ceļu, kādā veidā gāzt Irākas diktatoru. Viņš tomēr atteicās komentēt pagājušajā nedēļā publicēto "New York Times" rakstu, kurā bija izklāstīts plašs iebrukuma plāns Irākā no vairākām pusēm.

Pārsteidzoši, taču "Financial Times" pētījumā arī ir nosaukta Pakistāna - valsts, kas nesen atradās uz kara robežas ar Indiju un ir svarīgs ASV sabiedrotais karā pret terorismu. Pakistāna iekļauta starp valstīm, kas, iespējams, pārkāpj kodolieroču izplatības moratoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!