Foto: EPA/LETA
Svētdien Irākā notiek parlamenta vēlēšanas, taču, neskatoties uz stingrajiem drošības pasākumiem, balsošanas dienā nav izdevies izvairīties no vardarbības - plašos uzbrukumos gājuši bojā 38 cilvēki, bet vairāk nekā 100 cilvēku ievainoti, vēsta ārvalstu mediji.

Foto galerija

Lai arī par drošību valstī rūpējas tūkstošiem cilvēku un slēgta arī robeža ar Irānu, valstī svētdien nogranduši vairāki desmiti sprādzienu, notikuši arī vairāki mīnmetēju uzbrukumi dažādās vietās valstī.

Šīs ir piektās nacionāla mēroga vēlēšanas Irākā, kas notiek kopš 2003.gada, taču tikai otrās, kurās paredzēts ievēlēt parlamentu uz pilnu, četru gadu ilgu termiņu.

Ceturtdien, kamēr norisinājās iepriekšējā balsošana, kurā piedalījās tie, kas nevarēs doties pie vēlēšanu urnām svētdien, notika trīs teroristu uzbrukumi, kuros kopumā gāja bojā 12 cilvēki, bet vairāki desmiti guva ievainojumus. Tikmēr nemiernieki paziņojuši, ka gaidāmi arī citi uzbrukumi.

Iepriekšējās vēlēšanas, kas notika 2005.gadā, boikotēja sunnītu kopiena. Tā rezultātā tika izveidota valdība, kurā dominēja šiīti. Tas savukārt noveda pie tā, ka liela daļa sunnītu iesaistījās nemiernieku rindās.

ANO Palīdzības misija Irākai vēlēšanas pasludinājusi par "svarīgu pagrieziena punktu Irākas demokratizācijas procesā", kas ļaus nostiprināt valsts suverenitāti un neatkarību.

Sākotnēji vēlēšanas bija paredzēts rīkot jau janvārī, taču politisko nesaskaņu dēļ aizkavējās jaunā vēlēšanu likuma pieņemšana, un balsošanu nācās atlikt.

18,9 miljoniem balsstiesīgo irākiešu pie vēlēšanu urnām būs jāizvēlas 325 Pārstāvju padomes locekļi, kuri, pamatojoties uz 2005.gada iedzīvotāju skaitīšanas datiem, pārstāvēs visas 18 valsts provinces.

Kopš piektdiena notiek arī balsošana ārpus Irākas, kas organizēta 18 valstīs, tostarp ASV, Lielbritānijā, Turcijā, Irānā, Kanādā, kā arī citās Tuvo Austrumu un Eiropas valstīs.

Par deputātu vietām sacenšas 6200 kandidāti, kas pārstāv vairāk nekā 80 politiskās partijas un apvienības.

Vismaz ceturtdaļa vietu parlamentā ir garantēta sievietēm, bet astoņas vietas atvēlētas minoritātēm - piecas kristiešiem un pa vienai - šabakiem, sabaīniem un jezīdiem.

Priekšvēlēšanu aģitācija bija jāpārtrauc sestdien plkst. 7.00. (plkst. 6.00 pēc Latvijas laika).

Pirms vēlēšanām īstenoti stingri drošības pasākumi. Kopš pirmdienas Bagdādē aizliegts izmantot motociklus un velosipēdus, bet kopš sestdienas visās pilsētās aizliegta jebkādu transportlīdzekļu kustība.

No sestdienas līdz pirmdienai slēgtas arī provinču robežas.

Sākot ar sestdienu, pilsētās noteikta komandantstunda, kas ilgst no pusnakts līdz pieciem rītā. Šajās dienās civilpersonām aizliegts nēsāt ieročus.

Visā valstī darbosies vairāk nekā 47 000 vēlēšanu iecirkņu, kas durvis vērs plkst. 7.00 un darbosies līdz plkst. 17.00. Vēlēšanu iecirkņos strādās aptuveni 300 000 cilvēku, galvenokārt skolotāji, iestāžu vadītāji un juristi.

Vēlēšanu gaitai sekos vairāk nekā 494 000 vietējo un starptautisko novērotāju. Tomēr starptautisko novērotāju skaits, kā ziņo ANO, sasniegs tikai 500 līdz 600 cilvēkus.

Dati par vēlētāju aktivitāti būs zināmi īsi pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, taču sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti gaidāmi otrdien vai trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!