Irākas bēdīgi slavenajā Abu Graibas cietumā bez apsūdzību izvirzīšanas ieslodzīts ziņu aģentūras "Reuters" operators Ali Omars Abrahems al Mašhadani, kuru ASV spēki aizturēja 8.augustā, pārmeklējot viņa māju Ramādi pilsētā.

Pēc Mašhadani aizturēšanas ASV armija atteicās izpaust aģentūrai "Reuters", kur un kāpēc tiek turēts aģentūras operators.

ASV armijas pārstāvis trešdien pavēstīja, ka slepens tribunāls licis paturēt Mašhadani ieslodzījumā bez apsūdzību izvirzīšanas līdz viņa lietas pārskatīšanai sešu mēnešu laikā.

Aizturēto aizdomās turēto lietas izskata irākiešu un amerikāņu virsnieku Apvienotā izskatīšanas un atbrīvošanas pārvalde (CRRB), kas savas sēdes notur slepenā vietā Bagdādē.

"CRRB ir nolēmusi, ka Mašhadani rada draudus Irākas tautai, un ieteica paturēt viņu ieslodzījumā," sacīja amerikāņu pulkvežleitnants Gajs Radisils.

Viņš piebilda, ka Mašhadani būs tiesības uz lietas pārskatīšanu 180 dienu laikā un ka viņš tiks turēts Abu Graibas cietumā.

Radisils pastiprināja, ka viņam pirmajās 60 apcietinājuma dienās nav atļauts tikties ar advokātu, ģimeni vai kādu citu cilvēku no ārpuses.

Aģentūra "Reuters" ir pieprasījusi informāciju par to, kādos pārākumos tiek apsūdzēts tās operators.

"Es esmu šokēts un satriekts, ka šāds lēmums pieņemts bez jebkādas viņa pieejas advokātam, viņa ģimenei vai darba devējiem. Es aicinu amatpersonas nekavējoties atbrīvot vai arī publiski pārraidīt viņa lietas materiālus un dot viņam iespēju aizstāvēt sevi," norādīja aģentūras "Reuters" globālo operāciju redaktors Davids Šlesingers.

Mašhadani tika aizturēts Ramādi pilsētā kopā ar viņa brāli, kas vēlāk tika atbrīvots. Brālis stāstīja, ka amerikāņu karavīri pētījuši žurnālista kamerās uzņemtos materiālus.

ASV spēki pārmeklēja apkārtnes mājas pēc pilsētā notikušas apšaudes.

Aģentūra "Reuters" bija pieņēmusi darbā Mašhadani, lai filmētu Ramādi reģionā notiekošo.

CRRB ir neatkarīga un objektīva valde, kas sastāv no deviņiem locekļiem - sešiem Irākas valdības pārstāvjiem un trim augsta ranga daudznacionālo spēku virsniekiem, informēja ASV.

Radsils sacīja, ka viņam zināms par ieslodzījumā esošiem pieciem žurnālistiem, kas strādā lielajās pasaules mediju organizācijās, ieskaitot vēl vienu aģentūras "Reuters" operatoru un ASV televīzijas CBS operatoru.

Vēl vairāki žurnālisti nesen atbrīvoti no ieslodzījuma pēc daudziem cietumā pavadītiem mēnešiem bez apsūdzību izvirzīšanas.

Savukārt svētdien Bagdādē nogalināts aģentūras "Reuters" skaņu operators Valīds Haleds un ievainots operators Haiders Kadems, uz kuru automašīnu ASV spēki atklāja uguni.

Ievainoto Kademu ASV spēki sagūstīja, lai nopratinātu par "pretrunām" viņa liecībās.

24 gadus vecais Hadems atbrīvots trešdien pēc trīs gūstā pavadītām dienām.

Irākas policija informēja, ka uguni uz "Reuters" darbinieku automašīnu atklāja ASV spēki. Haleds tika nogalināts ar vairākiem šāvieniem galvā un krūtīs, bet Kadems apšaudē guva vairākas virspusējas brūces.

Valīds Haleds ir ceturtais Irākā nogalinātais "Reuters" žurnālists kopš ASV iebrukuma Irākā 2003.gadā. Divus nogalināja ASV spēki, bet trešais pagaidām nenoskaidrotos apstākļos tika nogalināts pagājušā gada novembrī Ramādi pilsētā. Aģentūra "Reuters" vēl joprojām nav sagaidījusi paskaidrojumus no ASV spēkiem par šī žurnālista nāves apstākļiem.

Ieslodzījumu vietās Irākā tiek turēti vismaz 10 000 irākiešu bez apsūdzību izvirzīšanas, bez pieejas advokātam vai ģimenes locekļiem.

ASV amatpersonas ir atzinušas, ka aizturētie irākieši parasti ieslodzījumā tiek paturēti sešus mēnešus līdz gadam, pirms Irākas tiesās tiek pieņemts lēmums, vai izvirzīt viņiem apsūdzības.

Saskaņā ar ASV militāro advokātu Bagdādē aprēķiniem 80%-85% no ASV spēku aizturētajiem irākiešiem pēc ieslodzījumā pavadītiem vairākiem mēnešiem tiek atbrīvoti bez apsūdzību izvirzīšanas vai notiesāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!