Irākas Iekšlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka nedēļas nogalē aizturētā persona, kas tika uzskatīta par vienu no Sadama Huseina galvenajiem palīgiem Izatu Ibrahimu ad Duri, tomēr nav viņš, bet gan kāds ad Duri radinieks.
"Pēc medicīnisku pārbaužu veikšanas noskaidrots, ka aizturētā persona nav ad Duri, bet gan kāds viņa radinieks, kurš arī tika meklēts," teikts ministrijas paziņojumā.

Aizdomās turētā persona aizturēta Sadama dzimtajā pilsētā Tikrītā operācijā, ko veikusi Irākas Nacionālā gvarde ar ASV spēku atbalstu un kuras laikā vēl aptuveni 70 viņa atbalstītāji nogalināti un astoņdesmit - apcietināti.

Pēc ASV militārpersonu ziņām, kopš Sadama režīma krišanas ad Duri ir tieši iesaistīts pret amerikāņu spēkiem vērstu uzbrukumu rīkošanā un finansēšanā. Par viņu bija izsludināta 10 miljonus dolāru liela atlīdzība.

Agrākā režīma laikā viņš bija otrā augstākā amatpersona Irākas Revolucionārās pavēlniecības padomē un ieņēma augstu amatu valdības komitejā, kuras pārziņā atradās Ziemeļirāka 1988.gadā, kad Halabdžas pilsētā Bagdāde laida darbā ķīmiskos ieročus, nogalinot tūkstošiem kurdu.

Ar Sadamu viņš bijis saistīts gandrīz četrus gadu desmitus - 1968.gadā viņi bija vieni no galvenajiem rīkotājiem apvērsumā, kura rezultātā pie varas Bagdādē nāca "Baath" partija, un vēlāk tika uzskatīts par vienu no toreizējā Irākas līdera tuvākajiem palīgiem un uzticības personām, bet viņa meita īsu laiku bija precējusies ar Sadama vecāko dēlu Udaju.

ASV izveidotajā meklētāko režīma amatpersonu sarakstā ad Duri bija sestais. Pirmās piecas sarakstā ietvertās personas, ieskaitot pašu Sadamu Huseinu, ģenerāli Ali Hasanu al Madžīdu jeb "ķīmisko Ali" un abus Sadama Huseina dēlus Udaju un Kusaju, jau vai nu apcietinātas, vai arī nogalinātas.

Septītais sarakstā ir Hani Abdellatifs at Tilfahs - Sadama brāļadēls un viņa nogalinātā dēla Kusaja tuvs palīgs, pulkvedis, kurš atbildēja par drošības dienesta darbu. Viņš joprojām atrodas brīvībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!