Irākas jaunais naftas ministrs Husains aš Šahristani svētdien izteicis optimistisku prognozi par valsts naftas industrijas attīstību, norādot, ka Irākas naftas ieguve šobrīd ir sasniegusi 2,5 miljonus barelu dienā, kas ir augstākais rādītājs kopš kara sākuma 2003.gadā.
Pēc ministra vārdiem, desmit gadu laikā Irāka naftas ieguves apjomu ziņā varētu konkurēt ar Saūda Arābiju. Irāka paredz, ka tās naftas ieguves apjoms līdz šī gada beigām varētu sasniegt 2,6-2,7 miljonus barelu dienā, 2010.gadā - četrus miljonus barelu dienā un 2012.gadā - sešus miljonus barelu dienā.

Kopš ASV vadīto spēku uzbrukuma Irākai 2003.gada sākumā šīs valsts naftas ieguve ir svārstījusies ap diviem miljoniem barelu dienā, bet eksports bijis aptuveni 1,5 miljoni barelu dienā. Pirms kara naftas ieguve bija mazliet mazāka par trim miljoniem barelu, bet eksports - aptuveni divi miljoni barelu dienā.

Irākas naftas eksporta traucējumi ir bijuši starp tiem iemesliem, kas šogad ir palielinājuši naftas cenas līdz rekordaugstiem rādītājiem. Kā ziņots, aprīļa beigās ASV vieglās jēlnaftas cena sasniedza 75,35 dolāru (41,82 latu) par barelu rekordu.

Pagājušās nedēļas beigās ASV vieglā jēlnafta maksāja 70,87 dolārus (39,33 latus) par barelu un bija par 16% augstāka nekā šā gada sākumā. Šogad piedzīvotais straujais naftas cenu kāpums līdzās Irākas problēmām ir bijis saistīts arī ar Irānas kodolprogrammas realizāciju, kas radīja bažas par naftas piegāžu drošību no pasaules ceturtās lielākās naftas eksportētājas, gan ar Nigērijas naftas eksporta traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!