Irākas pagaidu valdošā padome svētdien sanāca uz pirmo sēdi, kas ir svarīgs solis uz valsts atjaunošanu un vēlēšanu sagatavošanu, ziņoja AFP korespondents.
Padome 25 cilvēku sastāvā sanāca bijušās Militārās rūpniecības ministrijas ēkā netālu no bijušās prezidenta pils, kurā bāzējas ASV vadītā koalīcija.

Tā ir pirmā sēde, kuru rīko kāda no Irākas nacionālās izpildvaras institūcijām, kopš ASV vadītie bruņotie spēki aprīlī gāza prezidenta Sadama Huseina un partijas "Baath" režīmu.

Delegāti tikās pie ovāla galda, kas bija pārklāts ar zaļu drēbi. Viens no pirmajiem ieradās Kurdistānas Patriotiskās savienības vadītājs Džalals Talabani.

Sarunās nebija augstu amatpersonu no ASV vadītās koalīcijas, bet ir gaidāms, ka dalībnieki vēlāk uzaicinās ASV iecelto Irākas civilās administrācijas vadītāju Polu Brēmeru, Lielbritānijas vēstnieku Irākā Džonu Soersu un ANO īpašo pārstāvi Seržiu Vieiru di Mellu pasludināt padomi par izveidotu.

Pagaidu valdošajai padomei ir uzticēts sagatavot Irāku vēlēšanām, kuras netiek plānotas vismaz līdz 2004.gada vidum. Tai būs jāieceļ ministri un diplomāti, jāpieņem budžets un jāizrauga komiteja konstitūcijas projekta izstrādāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!