Vidusirākas pilsētā Nedžefā ceturtdien tika noslepkavots prorietumnieciskais Irākas šiītu līderis garīdznieks Sajeds Abdulmadžids al Hoejs, kurš pirms nedēļas atgriezās šajā šiītu svētajā pilsētā, paziņoja viņa vadītā organizācija "Al Hoeja fonds" ("al-Khoei Foundation") Londonā.
Garīdznieku sadūra un nošāva šiītu ekstrēmistu grupējuma locekļi pie imama Alī kapa, kas šiītiem ir svētvieta, ziņoja žurnālists, kurš uzbrukuma laikā pavadīja Hoeju.

Uzbrukumā tika nogalināti arī divi citi cilvēki. Nedēļu pirms tā ASV spēki palīdzēja opozīcijas garīdzniekam Hoejam atgriezties Nedžefā.

Hoejs bija uzturējies Londonā kopš šiītu sacelšanās apspiešanas 1991.gadā Dienvidirākā un vadījis "Al-Hoeja fondu", kurš viņa nāvē apsūdzēja "diktatoriskā režīma aģentus". Fonds arī paziņoja, ka koalīcijas spēki "ir pilnībā atbildīgi par pilsoņu dzīvību un īpašumu aizsardzību" un drošības un stabilitātes uzturēšanu to kontrolētajos rajonos.

Saūdarābiem piederošā Londonas laikraksta "Asharq al-Awsat" reportieris Maads Fajads pa telefonu ziņoja AFP, ka Hoeja slepkavas ir no šiītu ekstrēmistu grupējuma, kura līderis - cits šiītu garīdznieks - pirms divarpus gadiem tika noslepkavots šaubīgos apstākļos.

Uzbrukums sākās, kad Hoejs pavadīja Alī kapavietas sargātāju Haidaru al Refeju uz viņa biroju, mēģinot veicināt izlīgumu starp dažādiem grupējumiem Nedžefā. Slepkavas uzbruka birojam ar šaujamieročiem, nažiem un stekiem, nošaujot 33 gadus vecu Amerikas irākieti, kurš nesen bija atgriezies Nedžefā, kā arī nogalinot Refeju un Hoeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!