Irākas premjerministra vietnieks Tariks Azizs trešdien ieradās Maskavā triju dienu vizītē, kuras gaitā Krievija mēģinās izdarīt spiedienu uz Bagdādi, lai tā atļautu ANO ieroču inspektoriem atgriezties Irākā, ziņo aģentūra "Interfax".
Azizam paredzētas sarunas ar augstākajām Kremļa amatpersonām par starptautisko sankciju mīkstināšanu Irākai apmaiņā pret sadarbību ar ANO, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem, ziņo "Interfax".

Krievijas Ārlietu ministrija un Irākas vēstniecība Maskavā atteikušās komentēt vizīti.

ASV prezidents Džordžs Bušs ir brīdinājis Irākas prezidentu Sadamu Huseinu par sekām, kas radīsies, ja ANO inspektoriem netiks ļauts atgriezties Bagdādē, izraisot minējumus, ka Irāka varētu kļūt par ASV nākamo mērķi cīņā pret terorismu pēc 11.septembra uzbrukumiem ASV pilsētām.

"Pēdējo pasaules notikumu gaismā Irākas interesēs ir iespējami drīzāk sākt sadarboties ar ANO," ziņo "Interfax", atsaucoties uz kādu vārdā neminētu avotu.

Krievija, kas ANO Drošības padomē ir Irākas ciešākā sabiedrotā, vēlas, lai sankcijas pret Irāku tiktu mīkstinātas, tiklīdz inspektoriem tiks atļauts iebraukt valstī. Inspektori, kas devās uz Irāku pēc 1991.gada Persijas līča kara, lai pārraudzītu Irākas masu iznīcināšanas ieroču likvidāciju, aizbrauca 1998.gada decembrī un kopš tā laika viņiem nav ticis ļauts atgriezties.

"Vienīgā izeja no Irākas problēmas ir Krievijas priekšlikums, ka Irākas militārā programma jāpakļauj starptautiskai kontrolei un par to sankcijas tiks mīkstinātas," aģentūrai "Reuters" teica Krievijas Valsts domes ārlietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Konstantīns Kosačovs. Maskava cer, ka sankciju mīkstināšana palīdzēs tai atgūt miljardiem dolāru padomju laiku parādu.

Kosačovs lēš, ka laikā, kamēr ir spēkā sankcijas, Krievija ir zaudējusi 30 miljardus dolāru.

Sagaidāms, ka Azizs, kurš ieradās no Damaskas, uzturēsies Maskavā trīs dienas un tad dosies uz Pekinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!