Irākas prezidents Gazi al Javers ceturtdien sāka sarunas ar Vācijas līderiem, aicinot norakstīt lielāko daļu viņa valsts milzīgo ārējo parādu.
"Tas ir vissvarīgākais jautājums (..)," teica prezidents al Javers pēc sarunām ar Vācijas prezidentu Horstu Kēleru, kurš pilda lielākoties ceremoniālas funkcijas.

Irāka ir parādā Parīzes kluba kreditorvalstīm aptuveni 120 miljardus dolāru (65,5 miljardus latu), un Bagdāde un ASV vēlas, lai 80%-95% šo parādu tiktu norakstīti. Vācijai Irāka ir parādā aptuveni 5,3 miljardus dolāru.

Vācijas kanclers Gerhards Šrēders apliecinājis Berlīnes gatavību atlaist parādus Parīzes kluba virsvadībā, taču nav minējis konkrētus skaitļus.

Pēc sarunām ar Kēleru Irākas prezidentam paredzēta tikšanās ar ārlietu ministru Jošku Fišeru un attīstības palīdzības ministri Heidemariju Večoreku-Coilu pirms sarunas ar kancleru Šrēderu.

Trešdien Šrēders Vācijas parlamentā paziņoja, ka viņš turēs savu solījumu nesūtīt karavīrus uz Irāku.

"Tas, ko es teicu, paliek spēkā: mēs nesūtīsim karavīrus uz turieni," teica kanclers savā runā, kas tika uzņemta ar spēcīgiem aplausiem.

Vācijas galvenais ieguldījums Irākas drošībā ir apmācības programma policijas rekrūšiem. Tomēr Berlīne attiecās atļaut policijas instruktoriem strādāt Irākā, un kursi notiek Apvienotajos Arābu Emirātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!