Ceturtdien, dienu pirms nedēļas nogalē paredzētajām Irākas vispārējām vēlēšanām, sākās iepriekšējā balsošana, kurā savas balsis nodod drošības spēki, slimie un cietumnieki.

Vēlēšanu organizētāji sagaida, ka iepriekšējā balsošanā piedalīsies aptuveni 800 000 cilvēku, kuri nevarēs ierasties vēlēšanu iecirkņos svētdien.

Galvaspilsētas centrā tiek veikti stingri drošības pasākumi, un drošības spēki slēguši ielas ap vēlēšanu iecirkņiem.

Piedalīties vēlēšanās ir tiesības karavīriem un policistiem, slimnīcu personālam, slimajiem un cietumniekiem, kuriem līdz ieslodzījuma termiņa beigām atlicis mazāk par pieciem gadiem. Pēdējās trīs grupas balsos savās slimnīcās vai cietumos.

"Es nevaru atklāt viņa vārdu, taču viņš ir laicīgais," teica Bagdādes "Abid al Haitham" slimnīcas medmāsa Nidala, kad viņai jautāja, par ko viņa balsojusi. "Dziļi sirdī es ceru, ka viņš uzvarēs, jo Irāku nevar pārvaldīt islāmisti un mums ir vajadzīgs glābējs."

Tiesības nodot savas balsis 10 000 vēlēšanu iecirkņu visā valstī ir gandrīz 19 miljoniem irākiešu no 30 miljoniem šīs valsts iedzīvotāju, bet uz 325 deputātu vietām parlamentā pretendē 6200 kandidātu.

Ārvalstīs dzīvojošie irākieši piektdien sāks balsot 80 pilsētās 16 valstīs, un šis process ilgs līdz svētdienai. Pēc Irākas vēlēšanu komisijas datiem, tiesības balsot ārvalstīs ir aptuveni 1,4 miljoniem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!