Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV ir jāievēro 2015.gada pasaules lielvaru un Teherānas kodolvienošanās un jāizbeidz "ekonomiskais terorisms" pret Irānu, ja tās vēlas sarunas, ceturtdien sacīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs.

"Savienotās Valstis ir iesaistītas ekonomiskā karā pret Irānas tautu, un mums nav iespējams saistīties ar Savienotajām Valstīm, ja vien tās neaptur šī kara īstenošanu, dalību ekonomiskajā terorismā pret Irānas tautu," sacīja Zarifs žurnālistiem Malaizijas galvaspilsētā Kualalumpurā, kur viņš piedalās starptautiskā forumā par drošību islāma pasaulē

"Mēs runājām ar Savienotajām Valstīm, mēs ilgi runājām ar Savienotajām Valstīm, mēs panācām vienošanos, un viņiem šī vienošanās, kas tika panākta iepriekš, ir jāīsteno, pirms viņi cer uz jaunām sarunām," sacīja ministrs, izsakoties par kodolvienošanos. Irāna turpina runāt ar citām pasaules lielvarām vienošanās dalībniecēm, viņš piebilda.

"Ja [ASV] vēlas atgriezties šajā telpā, tad ir biļete, kas tām ir jāiegādājas, un šī biļete ir - vienošanās pildīšana," sacīja ministrs. Irānas prezidents Hasans Ruhani otrdien aicināja ASV "spert pirmo soli", atceļot Irānai noteiktās sankcijas, šādu nostāju paužot dienu pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps bija apliecinājis, ka ir atvērts idejai par tikšanos ar Ruhani.

Tramps pirmdien G7 samita laikā paziņoja, ka ir gatavs tuvākajās nedēļās tikties ar Irānas prezidentu. Irānas ārlietu ministrs svētdien negaidīti ieradās Biaricā, Francijā, kur norisinājās G7 samits. Zarifs samita kuluāros tikās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Francijas ārlietu un finanšu ministriem.

Makrons, kurš aktivizējis centienus glābt pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos, ko ASV vienpusējā kārtā pametušas, pirmdien paziņoja, ka intensīvas diplomātijas un konsultāciju rezultātā radīti apstākļi, lai nākamajās pāris nedēļās tiktu noorganizēta Trampa un Ruhani tikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!