Irāna šomēnes atļaus ANO kodolenerģijas inspektoriem apmeklēt patlaban būvējamo smagā ūdens reaktoru, kas var radīt plutoniju, paziņoja ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvis.
Šī vizīte ir viens no pasākumiem, kas ir paredzēts, lai starptautiskā sabiedrība varētu uzraudzīt Irānas kodolprogrammas attīstību. Par Irānas kodolprogrammas uzraudzības pasākumiem šonedēļ vienojās Teherānas pārstāvji un IAEA direktora vietnieks Olli Heinonens.

Rietumvalstis nesen kritizēja Irānas valdību par to, ka tā par spīti ANO iebildumiem turpina paplašināt urāna bagātināšanas programmu, turklāt Rietumi vēlas pret Teherānu noteikt bargākas starptautiskās sankcijas, jo pastāv aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas patiesais mērķis ir kodolieroču radīšana.

ASV prezidents Džordžs Bušs jau agrāk izteicās, ka viņš cer atrisināt domstarpības saistībā ar Irānas kodolprogrammu diplomātiskā ceļā, tomēr arī militārs risinājums neesot izslēgts.

Arī Izraēla, kas pati patlaban ir vienīgā Tuvo Austrumu kodolvalsts, paudusi aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas patiesie mērķi ir kodolieroču radīšana, un, ja tas notiktu, tad Tuvajos Austrumos dramatiskā veidā tiktu izjaukts militāro spēku līdzsvars.

Kodolieroči ir arī Irānas kaimiņvalsts Pakistānas arsenālā, un, kā nesen ziņoja ASV Zinātnes un starptautiskās drošības institūts, šajā valstī notiek jau trešā kodolreaktora būve, turklāt Pakistānas kodolprogrammas attīstību neuzrauga IAEA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!