Irāna svētdien atkārtoti uzsvēra, ka nepakļausies ANO Drošības padomes prasībai apturēt urāna bagātināšanu, taču pieļāva sarunu atjaunošanas iespēju.
"Urāna bagātināšanas pārtraukšanai nav ne loģiska, ne tiesiska attaisnojuma, tādēļ tā nav pieņemama," preses konferencē Teherānā paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Mohamads Ali Hoseini.

Irānai atlicis mazāk par 72 stundām, lai izpildītu ANO Drošības padomes 1737.rezolūciju un pārtrauktu urāna bagātināšanu, pretējā gadījumā rēķinoties ar sankcijām.

Hoseini uzsvēra, ka Irānas galvenais sarunvedējs Ali Laridžani pagājušajā nedēļā Minhenes konferencē aizvadījis "auglīgas" sarunas ar Eiropas Savienības (ES) kopējās ārpolitikas koordinatoru Havjeru Solanu, un "tās tiks turpinātas".

Hoseini norādīja, ka Irāna ir gatava apspriest urāna bagātināšanas līmeņa ierobežojumu līdz četriem procentiem, taču atteicās komentēt tā dēvēto Šveices ierosinājumu, saskaņā ar kuru Irāna varētu turpināt pētniecības darbus, neizmantojot UF6 (urāna heksofluorīda) gāzi.

Līdz pieciem procentiem bagātinātu urānu iespējams izmantot kā izejvielu kodoldegvielas ražošanai, taču, bagātinot to līdz 90%, urānu var izmantot atombumbu ražošanai.

Teherāna līdz šim apgalvojusi, ka urāna bagātināšanas līmenis nepārsniedz 5%.

Rietumvalstis vēlas, lai urāna bagātināšanas process tiktu apturēts līdz Irānas miermīlīgo nodomu pierādīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!