Irānas atomenerģētikas programmas vadītājs pirmdien paziņoja, ka Irānā ir sākts darbs pie bagātinātā urāna rūpnīcas celtniecības, lai gan līdz tās pabeigšanai vēl esot tālu.
"Ir veikti provizoriskie pasākumi un ir sākušies ļoti plaši pētījumi," valsts televīzijā teica Irānas Atomenerģētikas organizācijas direktors Gholamreza Akazadē.

"Mēs esam spēruši dažus soļus, bet ir vēl jānoiet tāls ceļš, lai šī rūpnīca sāktu darboties," viņš piebilda.

Irānas prezidents Mohammads Hatami svētdien paziņoja, ka valstī ir atklātas urāna atradnes un tajās iegūts urāns atomenerģijas ražošanai civiliem mērķiem, informēja aģentūra IRNA.

Šī bija pirmā reize, kad kāds no Irānas vadītājiem ir atzinis, ka Irānai ir urāna krājumi. Šis fakts var satraukt Vašingtonu, kas apsūdz Irānu slepenos plānos izstrādāt kodolieročus.

Hatami sacīja, ka urāns ir iegūts pie Jazdas pilsētas.

Irāna, kuru ASV pieskaitījusi "ļaunuma ass" valstīm, tāpat kā Irāku un Ziemeļkoreju, noraida ASV apsūdzības un uzsver, ka tās kodolprogramma paredzēta tikai civiliem mērķiem.

Irāna ir uzaicinājusi Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektorus šomēnes pārbaudīt tās kodolobjektus.

Pēc Akazadē teiktā, bagātinātā urāna rūpnīca tiks uzcelta Kašanā Irānas centrālajā daļā. Tai izejmateriālu piegādās no urāna konversijas rūpnīcas Isfahanā, kas drīzumā sāks darbu, viņš piebilda.

Rūpnīca Isfahanā ir uzcelta bez citu valstu palīdzības, lai gan sākotnēji to bija paredzēts būvēt ar Ķīnas atbalstu, taču šie plāni neīstenojās.

Neatkarīgi no šiem plāniem 2004.gadā sāks darboties arī atomelektrostacija Bušērā, kuru būvē ar Krievijas palīdzību.

Irāna ir paziņojusi, ka tā plāno būvēt arī citas atomelektrostacijas, lai apmierinātu valstī straujo pieprasījumu pēc elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!