Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna izdevusi ASV prezidenta Donalda Trampa apcietināšanas orderi un lūgusi arī Interpola palīdzību Baltā nama saimnieka aizturēšanā, raksta "Al Jazeera".

Teherānas prokurors Ali Alkasimers pirmdien izteicās, ka Tramps un vēl 30 cilvēki, kurus Islāma Republika apsūdz par saistību ar ģenerāļa Kasema Soleimani nāvi, draud apsūdzības slepkavībā un terorismā, citējot Irānas ziņu aģentūru ISNA, raksta medijs.

Atskaitot Trampu, prokurors neidentificēja nevienu citu apsūdzētu cilvēku, bet piebilda, ka Irāna mēģinās panākt Trampa kriminālvajāšanu arī pēc viņa prezidentūras beigām.

Alkasimers norādīja, ka Irāna pieprasījusi Interpolam izdot augstākā līmeņa jeb "sarkano" paziņojumu. "Sarkanā paziņojuma" piešķiršanas gadījumā vietējās varasiestādes veic arestus tās valsts vārdā, kura to pieprasījusi.

Maz ticams, ka Interpols izpildīs Irānas lūgumu, jo tās vadlīnijas par paziņojumiem aizliedz organizācijai "veikt jebkādas politiska rakstura iejaukšanās vai darbības".

Soleimani, kuru uzskatīja par ietekmīgāko Irānas ārpolitikas veidotāju un kurš bija atbildīgs par ārvalstu operācijām, tika nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma 3. janvārī drona trieciena laikā Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!