Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna ceturtdien veiksmīgi izmēģinājusi ballistisko raķeti ar 2000 kilometru darbības rādiusu, raksta aģentūra "Reuters".

Tests noticis divas dienas pēc tam, kad Izraēlas bruņoto spēku priekšnieks neizslēdza "darbību" pret Teherānu saistībā ar tās kodolprogrammu.

Irāna, kurai ir viena no lielākajām raķešu programmām Tuvajos Austrumos, apgalvo, ka tās ieroči spēj sasniegt Izraēlu un ASV bāzes šajā reģionā. Neskatoties uz ASV un Eiropas valstu pretestību, Teherāna paziņojusi, ka turpinās attīstīt savu raķešu programmu.

"Mūsu vēstījums Irānas ienaidniekiem ir, ka mēs aizstāvēsim valsti un tās sasniegumus. Mūsu vēstījums saviem draugiem ir, ka mēs vēlamies palīdzēt reģiona stabilitātei," sacīja Irānas aizsardzības ministrs Mohammadreza Aštiani. Valsts televīzija pārraidīja kadrus ar Irānas ballistiskās raķetes "Khoramshahr 4" modernizētu versiju, kas spēj pārvadāt 1500 kilogramus smagu kaujas lādiņu.

Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA paziņoja, ka raķetes nosaukums ir "Kheibar" - tā ir atsauce uz ebreju pili, ko islāma agrīnajos laikos pārņēma musulmaņu karotāji.

Izraēla, kuru Islāma Republika neatzīst, uzskata Irānu par eksistenciālu draudu. Irāna apgalvo, ka tās ballistiskās raķetes ir nozīmīgs atturēšanas un atriebības spēks pret ASV, Izraēlu un citiem potenciālajiem reģionālajiem pretiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!