Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas ārlietu ministrs pirmdien ir vērsies pie Eiropas Savienības (ES) ar lūgumu koordinēt Vašingtonas un Teherānas sinhronizētu atgriešanos kodollīgumā pēc tam, kad nav izdevies noskaidrot, kurai no pusēm būtu jārīkojas pirmajai.

ASV prezidents Džo Baidens ir paudis atbalstu kodollīgumam, no kura iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps izstājās. Bet pirms atgriešanās pie vienošanās, Baidens uzstāj, ka Teherānai pirmajai ir jāatsāk ievērot līgumā noteiktās saistības, vēstī portāls “France24”.

Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavāds Zarīfs, kurš iepriekš ir pieprasījis izbeigt sankcijas, intervijā ar “CNN International” piedāvāja savu problēmas risinājumu. Viņaprāt, ES Augstajam pārstāvim ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozepam Borreljam būtu nepieciešams uzņemties koordinatora lomu. “Borreljs var vadīt darbības, kuras ir nepieciešamas veikt gan no ASV, gan no Irānas puses”, apgalvoja Zarīfs.

Zarīfs uzsver, ka Irānai atgriešanās pie līguma nosacījumiem ir pāris dienu jautājums, bet tikai gadījumā, ja ASV atcels sankcijas, kādas tika ieviestas Trampa prezidentūras laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!