Foto: AFP/Scanpix

Irānas Konstitūcijas uzraudzības padome ir nolēmusi, ka sievietes nevar piedalīties 14. jūnijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, liedzot dalību 30 sieviešu kandidātēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Likums neatļauj" sievietei būt par prezidenti un sieviešu kandidēšana vēlēšanās "nav atļauta", vietējā ziņu aģentūra "Mehr" citē uzraudzības padomes locekli, garīdznieku Mohamedu Jazdi.

Novērotāji vērtē, ka Irānas konstitūcijā nav skaidri noteikts, vai sievietes var kandidēt uz prezidenta amatu, tomēr uzraudzības padomes pēdējā interpretācija varētu šīs diskusijas izbeigt.

Irānā sievietes var kandidēt parlamenta vēlēšanās un kļūt par deputātu.

Pašreizējais prezidents Mahmuds Ahmedinedžads amatā atrodas jau divus termiņus pēc kārtas, un trešo reizi kandidēt viņam liedz konstitūcija. Cīņai par prezidenta krēslu ir reģistrējušies 686 cilvēki. Sagaidāms, ka nākamajā nedēļā tiks paziņots galīgais kandidātu saraksts, kurā paliks vien nedaudzi vārdi.

2009. gada vēlēšanās kandidēšanai pieteicās 475 cilvēki, bet Konstitūcijas uzraudzība padome akceptēja tikai četrus no tiem. Šo vēlēšanu rezultātus, izraisot masu protestus, apstrīdēja opozīcija.

Opozīcijas kandidāti Mirs Hoseins Mousavi un Mehdi Karobi tika aizturēti un atrodas mājas arestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!