Irāna piektdien noraidīja pārmetumus, ka tā konfiscējusi Nobela Miera prēmijas laureātes Širinas Ebadi balvu, un izteica protestu pret Oslo apsūdzībām, vēsta valsts oficiālā ziņu aģentūra IRNA.

Tomēr Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Ramins Mehmanparasts netieši apstiprināja, ka Ebadi līdzekļi iesaldēti par "atteikšanos maksāt nodokļus".

"Mēs esam pārsteigti, ka Norvēģijas amatpersonas ieņēmušas subjektīvu pozīciju attiecībā uz visu ievērotajiem likumiem," norādīja Mehmanparasts. "Mēs nesaprotam, kādēļ Norvēģijas amatpersonas (..) mēģina attaisnot cilvēku nevērību un atteikšanos maksāt nodokli par līdzekļiem, vairojot bažas par valstu juridiskajiem mehānismiem. Mēs iebilstam pret šādu attieksmi."

Norvēģija ceturtdien paziņoja, ka Irāna konfiscējusi Nobela Miera prēmijas laureātes Širinas Ebadi balvu un ka Oslo protesta izteikšanai izsaukusi Teherānas pilnvaroto lietvedi.

"Medaļa un diploms kopā ar citām personīgajām lietām ir izņemti no doktores Ebadi bankas seifa," savā paziņojumā norādīja Norvēģijas ārlietu ministrs Jūnass Gārs Stēre. "Šāda rīcība mūsos izsaukusi šoku un neticību."

Divi Ebadi kolēģi Teherānā ziņu aģentūrai AFP apstiprināja konfiskāciju un atklāja, ka bloķēts arī laureātes konts, kurā noguldīta viņas naudas balva.

Cilvēktiesību aktīvistei Ebadi Nobela Miera prēmija tika piešķirta 2003.gadā "par viņas ieguldījumu demokrātijas un cilvēktiesību" nodrošināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!