Foto: AP/Scanpix

Irāna trešdien paziņoja, ka valstī ir aizturēti astoņi ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģenti saistībā ar protestiem pret degvielas cenu paaugstināšanu, un Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hameneji nosauca šīs nekārtības par "bīstamu sazvērestību", kuru organizējušas ASV.

No šiem astoņiem cilvēkiem seši tika aizturēti tieši nekārtību laikā, bet abi pārējie tika aizturēti, kad mēģināja aizbēgt no valsts, vēstīja valsts ziņu aģentūra IRNA, atsaucoties uz Irānas izlūkdienesta paziņojumu.

Astoņi aizdomās turētie, kas esot maskējušies kā žurnālisti un kuru pavalstniecība netika izpausta, esot atbildīgi par informācijas, nemieru fotoattēlu un videoierakstu nodošanu CIP.

Irānas valdība lielākoties ir noslēgusi internetu, ierobežojot informācijas plūsmu par demonstrācijām.

Hameneji trešdien nosauca nemierus par "bīstamu sazvērestību", kuru organizējušas ASV. "Ienaidnieki nosūtīja savu armiju kaujas laukā, kā ieganstu izmantojot augstākas degvielas cenas," teikts Hameneji izteikumos, kurus pārraidīja valsts televīzija.

Viņš piebilda, ka tauta un Revolucionārās gvardes sastāvā esošais paramilitārais brīvprātīgo grupējums "Basij" izjaukuši šo sazvērestību "lieliskā veidā". Arī Irānas prezidents Hasans Ruhani izteicās, ka ASV mēģina izmantot šīs nekārtības, lai gāztu Irānas islāma politisko iekārtu.

Irānā protestu gaitā, ko izraisīja varasiestāžu 15. novembra lēmums par degvielas cenu palielināšanu, ir aizturēti vairāk nekā 7000 cilvēku, apliecināja Irānas parlamenta deputāts, likumdevēju sapulces nacionālās drošības un ārlietu komisiju loceklis Hoseins Nagavi Hoseini.

Irānas iekšlietu ministrs Abdolreza Rahmani Fazli norādīja, ka ka demonstranti gribējuši ieņemt valsts televīziju. Nekārtību gaitā aizdedzināta 731 banka un 140 valdības objekti, notikuši uzbrukumi vairāk nekā 50 drošības spēku bāzēm, turklāt aizdedzināti 70 benzīntanki.

Protestos visā valstī piedalījušies līdz 200 000 cilvēku, sacīja ministrs.

Irānas režīms apgalvo, ka vardarbīgos nemierus organizējuši valsts ienaidnieki - ASV, Izraēla un Saūda Arābija, un tos raksturo kā sabotāžas aktu, nevis kā leģitīmu protestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!