Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna trešdien paziņojusi, ka Persijas līcī sagūstījusi ārvalstu tankkuģi, kurš vedis miljonu litru kontrabandas degvielas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pagadām nav skaidrs, vai tas ir Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) tankkuģis, kurš svētdien pārtrauca raidīt datus par savu atrašanās vietu, braucot cauri Hormuzas šaurumam.

Iepriekš šonedēļ Irāna paziņoja, ka tā devusies palīgā salūzušam tankkuģim. Nenosaucot valsti, Irāna norādīja, ka pēc palīdzības pieprasījuma ārzemju kuģis tika aizvilkts uz Irānas ūdeņiem remonta veikšanai.

Persijas līcī valda paaugstināta spriedze kopš ASV vienpusēji izlēma izstāties no 2015. gada vēsturiskās kodolvienošanās ar Irānu un atjaunot ekonomiskās sankcijas.

ASV vaino Irānu divos atsevišķos uzbrukumos naftas tankkuģiem Omānas līcī maijā un jūnijā. Teherāna šīs apsūdzības noliedz.

Tāpat Irāna neskaidros apstākļos virs Hormuzas šauruma ir notriekusi ASV dronu.

Britu karakuģi šajā apkārtnē pavada savus tankkuģus – Irāna ir draudējusi sagrābt Lielbritānijas kuģi, reaģējot uz Irānas tankkuģa aizturēšanu Gibraltārā.

Lielbritānija paziņoja par aizdomām, ka aizturētais kuģis vedis naftas produktus uz Sīriju, ko aizliedz Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!