ANO kodolprogrammu inspektori ir no Irānas saņēmuši atļauju apmeklēt Parčinas militāro kompleksu, informē ārvalstu prese.
Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) vēlas pārbaudīt ASV pieņēmumus, ka tur veiktās pārbaudes ir saistītas ar kodolieroču izstrādi, raksta BBC.

Aģentūra bija draudējusi Teherānai nodot šīs lietas izskatīšanu ANO Drošības padomei un piemērot zināmas sankcijas, ja Irāna atteiksies sadarboties.

Irāna apgalvo, ka tās veiktā kodolprogramma paredzēta tikai mierīgiem mērķiem.

Parčinas militārais komplekss atrodas aptuveni 30 kilometrus dienvidastrumu virzienā no Teherānas, un IAEA jau kopš janvāra ir izteikusi vēlmi pārbaudīt šo kompleksu.

“Mēs esama gandarīti, ka inspektoriem ir ļauts veikt pārbaudi, kā mēs to bijām lūguši,” saka aģentūras pārstāvji. Kāds labi informēts avots ziņo, ka inspektori jau ir paņēmuši paraugus pārbaužu veikšanai.

Irāna ir arī iesniegusi arī dažādus nepieciešamos dokumentus un ļāvusi inspektoriem runāt ar dažādām amatpersonām, kas saistītas ar kodolprogrammām, tomēr ir arī paziņojusi, ka dažu nedēļu laikā atsāks urāna bagātināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!