Irāna ir gatava uz laiku pārtraukt izgatavot un komplektēt kodoliekārtas, otrdien pēc tikšanās ar Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektoru Mohamadu el Baradei paziņoja Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītāju Golams Reza Akazede.
Irāna arī otrdien paziņoja, ka vēlas līdz jūnijam slēgt ANO kodolaģentūras veikto izmeklēšanu. "Mēs lūdzām aģentūru slēgt Irānas lietu. Mēs arī lūdzām noteikt gala termiņu lietas slēgšanai, kas būs jūnija [IAEA] tikšanās," sacīja Akazede.

Pēc sarunām ar Akazedi Elbaradei paziņoja, ka Irāna ir ir piekritusi paātrināt sadarbību ar IAEA. "Akazedes kungs apliecināja, ka Irāna darīs visu iespējamo, lai veicinātu nenokārtoto jautājumu atrisināšanas procesu," sacīja IAEA ģenerāldirektors.

Elbaradei otrdien Teherānā sāka sarunu pirmo kārtu par Irānas kodolprogrammām. IAEA vadītājs vispirms tikās ar Akazedi, un sarunas galvenokārt koncentrējās uz tehniskiem jautājumiem, tādiem kā Irānas rīcībā esošajiem centrifūgas P-2 projektiem un urāna bagātināšanu.

Pirms tikšanās Elbaradei pavēstīja, ka Teherānai būtu jāapzinās jautājuma svarīgums un jāsadarbojas ar IAEA, lai pilnībā nolīdzinātu visas neskaidrības.

Viņš vēlāk otrdien tiksies ar Irānas prezidentu Mohammadu Hatami un Irānas Augstākās nacionālās drošības padomes sekretāru Hasanu Rovhani, ar kuru apspriedīsies par strīda politiskajiem aspektiem.

Teherāna ir kategoriski noraidījusi, ka būtu atsākusi urāna bagātināšanu un ka tai ir centrifūgas P-2 projekti, un apgalvo, ka jebkādas bagātinātā urāna pēdas ir no iekārtām, kas pirktas melnajā tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!