Foto: AP/Scanpix

Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hameneji svētdien pieprasīja Saūda Arābijas atvainošanos par hadža (svētceļojuma) laikā ceturtdien izcēlušos drūzmu, kurā gājuši bojā 769 svētceļnieki, tai skaitā vismaz 144 Irānas pilsoņi.

"Tā vietā, lai vainotu citus, saūdarābiem vajadzētu uzņemties atbildību un atvainoties pasaules musulmaņiem un tuviniekus zaudējušajām ģimenēm," sacīja Hameneji, par kura teikto vēstīja Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA.

Irānas līderi ir asi kritizējuši Saūda Arābijas varas iestāžu veiktos drošības pasākumus hadža laikā un apstrīdējuši Rijādas piemērotību arī turpmāk organizēt šo ikgadējo svētceļojumu.

Dažas stundas pirms Hameneji izteikumiem Saūda Arābijas ārlietu ministrs Adels al Džubeirs vērsās pret Irānas pausto kritiku, sakot, ka Irānai "nevajadzētu spēlēt politiku ar traģēdiju".

Irānas kultūras ministrs Ali Džanati vadīs delegāciju, kas dosies uz Saūda Arābiju noskaidrot drūzmā pazudušu 323 Irānas pilsoņu likteni, bet IRNA ziņoja, ka šī delegācija vēl nav saņēmusi vīzas.

Irāna sestdien izsauca Saūda Arābijas pilnvaroto lietvedi, lai mudinātu Rijādu uz lielāku sadarbību šī jautājuma risināšanā.

Irānas prezidents Hasans Rouhani, Ņujorkā tiekoties ar ANO ģenerālsekretāru Banu Kimunu, aicināja ANO uzņemties vidutāja lomu Irānas un Saūda Arābijas attiecībās.

"Diemžēl Rijāda nepiedāvā pietiekamu sadarbību pazudušo svētceļnieku [meklēšanā] un mirušo un ievainoto pārvešanā. Ir svarīgi, lai ANO atgādinātu Rijādai par tās juridiskajām un humānajām saistībām," sacīja Rouhani.

Daudzi svētceļnieki uzskata, ka traģēdiju izraisīja policijas īstenotās ceļu blokādes un sliktā daudzo tūkstošu cilvēku plūsmu vadība.

Jau vēstīts, ka Saūda Arābijā ceturtdien ikgadējā hadža (svētceļojuma) laikā izcēlās drūzma.

Traģēdija notika akmeņu mešanas rituāla laikā Minas pilsētā, kur gandrīz divi miljoni svētceļnieku piedalījās hadža pēdējā svarīgākajā rituālā.

Hadžs ir viens no pieciem islāma pīlāriem, un katram musulmanim tas jāveic vismaz reizi mūžā, ja viņš ir spējīgs to izdarīt.

Hadžu laikā agrāk bieži bija notikušas drūzmas un ugunsgrēki, bet pēdējo gadu laikā pēc drošības uzlabojumiem tie pārsvarā notika bez incidentiem.

Priekšdarbus šī gada hadžam aptumšoja traģēdija, kad 11.septembrī Mekas Lielajā mošejā nogāzās ceļamkrāns, izraisot 109 cilvēku nāvi.

2006.gada janvārī drūzmā akmeņu mešanas rituāla laikā Minā gāja bojā 364 svētceļnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!