Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna paziņojusi, ka sāks urānu bagātināt līdz 60% līmenim, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Šis paziņojums izskan vien dažas dienas pēc uzbrukuma Irānas kodolobjektam Natanzā, kurā Islāma Republika vainojusi Izraēlu.

Urāna bagātināšana līdz 60 procentiem būtu augstākais līmenis, kas sasniegts Irānas kodolprogrammā, atzīmē medijs. Bagātinātu urānu var izmantot, lai ražotu reaktora degvielu, bet to var izmantot arī atombumbu ražošanai. Ieročiem atbilstoša bagātināta urāna līmenis ir 90%.

Teherāna vairākkārt ir noliegusi, ka vēlas iegūt atombumbu, sakot, ka tās kodolprogramma ir paredzēta civiliem mērķiem.

Nesen uzsāktās sarunas par 2015. gadā parakstītās Irānas kodolvienošanās atjaunošanu. Kopš 2018. gada, kad tobrīdējais ASV prezidents Donalds Tramps lēma par Vašingtonas izstāšanos no šī līguma un atjaunoja sankcijas pret Irānu, Teherāna pārkāpusi vairākas kodolvienošanās ietvaros noteiktās saistības.

ASV prezidenta amatā pret Irānu stingri noskaņoto Trampu nomainījis Džo Baidens. Viņš ir signalizējis, ka būtu gatavs atjaunot ASV dalību kodollīguma ietvaros, taču, lai tas notiktu, Irānai vispirms jāatsāk ievērot savas saistības.

Baltais nams ir paziņojis, ka joprojām ir apņēmies risināt sarunas ar Irānu, neskatoties uz Teherānas "provokatīvo" paziņojumu par urāna bagātināšanas palielināšanu. "Mēs uzskatām, ka diplomātiskais ceļš ir vienīgais ceļš uz priekšu un ka pat netiešas diskusijas ir labākais veids, kā nonākt pie risinājuma," sacījusi Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!