Irānā otrdien tika slēgtas daudzas valdības iestādes un valsts uzņēmumi, kā arī atcelti lidmašīnu reisi putekļu dēļ, ko bija sacēlušas smilšu vētras kaimiņos esošajā Irākā, ziņo oficiālie mediji.

Valsts uzņēmumi Teherānas provincē valsts centrālajā daļā būs slēgti divas dienas, un mediķi iesaka cilvēkiem ar sirdsdarbības un elpošanas problēmām neiziet no mājām.

"Putekļu piesārņojums slēdz Teherānu," teikts valsts televīzijas kanāla "Press TV" interneta vietnē.

Tā kā putekļu mākoņi samazina redzamību, jau trešo dienu pēc kārtas tiek atcelti vai aizkavēti daudzi iekšzemes lidmašīnu reisi, it īpaši rietumu reģionos tuvāk Irākai, kur trakoja spēcīgākā smilšu vētra, kādu cilvēki nespēj atcerēties iepriekš.

Teherānā ar tās 12 miljoniem iedzīvotāju ielās valdīja neparasts miers, jo valsts ierēdņi un citi darbinieki neizgāja no mājām.

Daudzi no tiem, kuri tomēr uzdrošinājās strādāt, valkāja sejas maskas, un pilsētas laukumos dežurēja neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas.

Laikraksts "Tehran Times" ziņoja, ka Kermānšāhas provincē, kas robežojas ar Irāku, piesārņojuma līmenis 21 reizi pārsniedz normu, un putekļi pārņēmuši arī dažus valsts centrālos rajonus.

"Putekļi paralizējuši dzīvi vairākās rietumu pilsētās," raksta "Tehran Times". "Ziņas no visas valsts liecina, ka situācija aizvien pasliktinās."

Pēdējās dienās Ilamas provincē 22 cilvēki nogādāti slimnīcā, vēsta oficiālā ziņu aģentūra IRNA.

Irānas varas iestādes prognozē, ka situācija varētu uzlaboties nākamās nedēļas beigās.

Irākā periodiski plosās spēcīgas smilšu vētras, taču šogad situāciju pasliktinājis vairākus gadus ilgušais sausuma periods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!