Foto: stock.xchng
Irāna, pēc dažādiem datiem, ir tuvu vienošanās noslēgšanai par 1300 tonnu urāna rūdas iepirkšanu no Kazahstānas, trešdien vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Saskaņā ar ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA ) specdienestu sagatavoto ziņojumu, divas valstis esot slepeni vienojušās par urāna piegādi, par ko Teherāna apņēmusies samaksāt aptuveni 450 miljonus dolāru (220 miljonus latu).

Šis solis ļaus Teherānai turpināt savu kodolprogrammu bez nosacījumiem, ko uzspiež ANO piedāvātā Irānas urāna bagātināšana ārvalstīs.

Kazahstānas Ārlietu ministrija trešdien noraidīja, ka valsts būtu plānojusi piegādāt Irānai urāna koncentrātu.

"Kazahstāna neapšaubāmi ievēro visas IAEA prasības, un tādā veidā ne par kādu urāna pārdošanu ārpus IAEA režīma nevar būt ne runas," sacīja ministrijas pārstāvis Jeržans Ašikbajevs. Viņš arī piebilda, ka ministrija pašlaik pēta, no kurienes varēja rasties šāda informācija.

Arī Irāna noliegusi, ka grasītos iegādāties urānu Kazahstānā.

"Šādas safabricētas ziņas ir daļa no psiholoģiskā kara pret Irānu, kas tiek īstenots valdošo lielvaru interesēs," paziņoja Irānas pārstāvis ANO.

Iepriekš IAEA eksperti brīdinājuši, ka Irānas urāna krājumi iet uz beigām, tāpēc kodolprogrammas turpināšanai Teherāna var sākt meklēt veidus, kā tos papildināt. Pašreiz Irānas kodoliekārtas strādā ar izejvielām, kas valstī ievestas no Dienvidāfrikas 1970. gados. Saskaņā ar pagājušā gada datiem, Teherāna jau izlietojusi aptuveni divas trešdaļas no tās urāna krājumiem.

Pašlaik IAEA un ANO Drošības padome risina sarunas ar Kazahstānu, lai noskaidrotu lietas apstākļus.

Pēc slepenā ziņojuma autoru viedokļa, no 1300 tonnām urāna rūdas var teorētiski izgatavot aptuveni 150 kodolgalviņas. Tomēr tieši pierādījumu šādam Irānas mērķim nav. Teherāna turpina apgalvot, ka urāns tai nepieciešams miermīlīgiem kodolenerģētikas projektiem.

Kā vēstīts, 19. oktobrī Vīnē tika sagatavota starptautiskā vienošanās ar Krieviju, ASV un Franciju par Irānas urāna bagātināšanu ārvalstīs. Vienošanās paredzēja, ka Irāna nosūta 80% valsts rīcībā esošā zemu bagātinātā urāna uz Krieviju. Pēc urāna bagātināšanas Krievijā tas nonāktu Francijā, kura ražo serdeņus atomreaktoriem. Savukārt pēc tam urāns atgrieztos Irānā. Taču Teherāna šādu priekšlikumu noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!