Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna šobrīd vēl nav gatava atzīt kaimiņvalstī Afganistānā izveidoto talibu valdību, pirmdien pavēstīja Irānas Ārlietu ministrija.

"Šodien mēs pamatā neesam sasnieguši punktu, lai atzītu" talibu valdību, preses konferencē sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Saīds Hatibzade.

"Mēs ceram, ka valdības struktūra Afganistānā uzturēs ar saviem darbiem virzienu, lai tai izdotos panākt starptautisko atzinību," viņš sacīja.

Irāna, kur iedzīvotāju vairākums ir šiīti, talibu varas pirmajā posmā no 1996. līdz 2001. gadam radikālās sunnītu kustības valdību neatzina.

Irānai ir 900 kilometrus gara robeža ar Afganistānu.

Irānā jau šobrīd mitinās miljoniem afgāņu, un tā bažījās par jauniem bēgļu uzplūdiem. Kopš talibi augustā sagrāba varu Afganistānā, Teherāna devusi mājienus par jaunu pieeju attiecībās.

Talibi izveidojuši pagaidu valdību, kurā ir tikai grupējuma biedri un teju visi ministri ir etniskie puštuni.

Pagaidu valdība ierobežojusi sieviešu tiesības uz darbu un izglītību, ar to izsaucot plašu starptautisku sašutumu.

Šogad noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, kādu laiku bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6. septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

ASV, Eiropas un citas valstis ir atturīgas attiecībā uz "Taliban" pagaidu valdības atzīšanu, apsūdzot talibus, ka tie atkāpušies no solījumiem izveidot politiskā un etniskā ziņā ietverošu valdību, kā arī ievērot sieviešu un minoritāšu tiesības.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!