Irāna pagaidām attteikusies apstiprināt starptautisko vienošanos ar Krieviju, ASV un Franciju par Irānas urāna bagātināšanu ārvalstīs, informē mediji. Bija paredzēts, ka Irāna pieņems lēmumu līdz 23.oktobrim, taču tas varēšot notikt ne ātrāk kā nākamās nedēļas vidū.

ASV pārstāvis Īans Kelijs (Ian Kelly) norādīja, ka sarunu dalībvalstis varot Irānai lēmuma pieņemšanai atvēlēt vēl dažas dienas.

"Taču mēs netaisamies gaidīt mūžīgi," piebilda Kelijs.

Arī rietumvalstu diplomāti brīdinājuši Irānas valdību, ka atteikšanās parakstīt vienošanos var nopietni apdraudēt pārrunas Ženēvā, kurās bez Irānas, Krievijas, ASV un Francijas piedalīsies arī Ķīna, Vācija un Lielbritānija. Tāpat Irānas atteikšanās gadījumā valstis varot uzsākt iespējamo sankciju apspriešanu.

Kļuvis zināms, ka Irāna kā atbildi gatavo pati savu priekšlikumu sarunu dalībvalstīm, proti, Irāna izteikusi vēlmi iepirkt bagātināto urānu no ārvalstīm, nenosūtot turp savu urānu.

Starptautiskā vienošanās par Irānas urāna bagātināšanu tika sastādīta 19. oktobrī Vīnē. Vienošanās paredz, ka Irāna nosūta 80% valsts rīcībā esošā zemu bagātinātā urāna uz Krieviju. Pēc urāna bagātināšanas Krievijā tas nonāktu Francijā, kura ražo serdeņus atomreaktoriem. Savukārt pēc tam urāns atgrieztos Irānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!