Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Teherānai nevajadzētu uzskatīt ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu pēdējā brīdī atsaukt gaisa triecienus Irānai par Savienoto Valstu vājuma izpausmi, svētdien paziņoja Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons.

"Ne Irānai, ne arī kādam citam naidīgam spēkam nevajadzētu ASV apdomību un piesardzību kļūdaini uzskatīt par vājumu," sacīja Boltons žurnālistiem pirms tikšanās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu Jeruzalemē.

"Neviens viņiem nav izsniedzis medību atļauju Tuvajos Austrumos," teica Boltons.

"Mūsu bruņotie spēki ir atjaunoti un gatavi rīkoties," uzsvēra Trampa padomnieks.

Boltons ir ieradies Izraēlā uz iepriekš plānotu trīspusēju tikšanos ar Krievijas Drošības padomes sekretāru Nikolaju Patruševu un Izraēlas valdības nacionālās drošības padomnieku Meiru Ben-Šabatu. Tikšanās dalībniekiem paredzēts apspriest situāciju Tuvo Austrumu reģionā, īpaši pievēršoties Sīrijai.

Saspīlējumu Irānas un ASV jau tā sarežģītajās attiecībās ceturtdien izraisīja ASV bezpilota lidaparāta notriekšana. Irāna apgalvo, ka tas ielidojis tās gaisa telpā, bet ASV uzstāj, ka lidaparāts atradies virs starptautiskiem ūdeņiem.

Lai gan iepriekš ASV prezidents pieļāva, ka lidaparāta notriekšana bija nejauša kļūme, sestdien viņš apsūdzēja Irānu par apzinātu lidaparāta notriekšanu.

Tramps piektdien paziņoja, ka pēdējā brīdī atsaucis gaisa triecienus trim objektiem Irānā, jo uzzinājis, ka tajos varētu iet bojā 150 cilvēku.

ASV prezidents sestdien arī pavēstīja, ka pirmdien ASV noteiks jaunas plašas sankcijas pret Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!