Foto: AP/Scanpix/LETA
Uz Irānā notiekošo protestu fona, kas izcēlās pēc 22 gadus vecas sievietes nāves pēc policijas apcietinājuma, valsts ziemeļrietumu pilsētā Ardabilā uzradies neeksistējošās Dienvidazerbaidžānas karogs, vēsta Azerbaidžānas mediji.

Ziņa tiek pamatota ar īsu video, kur redzams tā sauktās Dienvidazerbaidžānas karogs uz kāda žoga. Fonā redzams Irānas augstākā līdera Ajatollas Hameneji attēls.

Dienvidazerbaidžāna ir neatzīts nosaukums vēsturiskam Irānas reģionam, kas robežojas ar Azerbaidžānu un dažkārt tiek saukts arī par Irānas Azerbaidžānu un aptver trīs Irānas provinces. Vairums iedzīvotāju šajā valsts daļā ir etniskie azerbaidžāņi.

Irānai un Azerbaidžānai ir kopīga 700 kilometrus gara robeža. No 83 miljoniem Irānas iedzīvotāju kopumā desmit miljoni ir azerbaidžāņi.

Vēl 2021. gadā Irāna Azerbaidžānas pierobežā rīkoja militāros manevrus.

Separātistu karoga parādīšanas uz Irānas ekonomisko problēmu un protestu fona ilustrē, ka valstij var nākties saskarties vēl ar citiem izaicinājumiem.

Irānā jau vairākas dienas notiek demonstrācijas, ko izraisīja 22 gadus vecās Mašas Amini nāve. Amini pagājušajā nedēļā Teherānā arestēja Irānas morāles policija. Sievieti apsūdzēja likuma pārkāpšanā, kas liek sievietēm segt matus ar hidžabu jeb galvas lakatu.

Policija noliegusi, ka pret sievieti būtu slikti izturējusies, un paziņojusi, ka viņai bijusi "pēkšņa sirds mazspēja". Amini ģimene ir teikusi, ka sieviete bijusi pie labas veselības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!